Monday 22 December 2003

OKRETANJA PLOCE

Financial Times : Znacajan udarac udrugi diskografske industrije

Udruga diskografskih kuca SAD-a, koja je zadnjih se zadnjih mjeseci borila pravni sredstvima protiv korisnika koji razmjenjuju besplatno glazbu na netu, dozivjela je veliki udarac od strane federalnog suda koji je proglasio njihovu taktiku nelegalnom. Oni su posljednjih mjeseci uputili subpoene tvrtkama pruzateljima usluga pristupa internetu da bi od njih dobili podatke o pojedinim korisnicima interneta koji se bave kako oni tvrde " nelegalnim kopiranjem glazbenih datoteka ".

Glazbena industrija je dozivjela i drugi udarac u Europi. Nizozemski sud je odlucio da Kazaa, pruzatelj besplatnog softvera za razmjenu datoteka , nije odgovorna sto njihovi korisnici krse prava intelektualnog vlasnistva.

Ali sami cin kopiranja glazbe je i dalje nelegalan prema postojecim zakonima.

Za diskografsku industriju to znaci promjenu strategije. Oni sada moraju prvo tuziti potencijalno osumnjicene ( neimenovane i njima nepoznate ) za ono sto ih krive, tek onda traziti pravnu suboenu od ISP-a o njihovim korisnicima( cime krse zakon o privatnosti potrosaca ) ali ISP nije duzan otkriti identitete korisnika. Korisnici koji se bave takvim aktivnostima sada imaju vecu fleksibilnost i mogucnost bolje pravne zastite. Ali udruga ima jos dvije mogucnosti. Slati subpoene providerima iz federalne jurisdikcji ciji bi suci to dozvolili, ili duga opcija- upotrijebiti svoje lobiste u Kongresu da izmjene zakon koji regulira ta pitanja.

U praksi to znaci mnogo izdataka za pravnicke provizije od strane udruge diskografa, brutalniji pristup tuzbama sto bi moglo nakraju u slucaju izostanka pravnih efekata , dugotrajnih pravnih bitaka, negativnog javnog mijenja i publiciteta dovesti do priznanja poraza i svjesti o tome da glazbena glazbena industrija mora prilagoditi poslovanje novom digitalnom dobu gdje neka " stara" pravila igre vise ne vrijede. Iako ce biti to tko-zna-kad.

Ipak, u Hrvatskoj Croatia Records i neki diskografi nikada nisu stajali bolje. Na bilancama bi im zavidio i EMI. ;))

Dodatno sam nasao ovaj odlican clanak sa najcescim pitanjima oko ove problematike:

ZDNET : O presudi

No comments: