Tuesday 16 December 2003

FAK OFF

Vjesnik : Kako je estrada pojela knjizevnost


Festival alternativne knjizevnosti vise ne postoji. Putujuci cirkus modernih hrvatskih prozaik vec odavo je izgubio smisao iako mi je dojam da se sve to moglo nakon nekoliko koncepcijskih izmjena nastaviti na radost svih onih koji vole citati. Novinarka Vjesnika donosi analizu FAK-a i njegov utjecaj na modernu hrvatsku knjiizevnost.
Osobno sam se prvi put susreo sa piscima FAK-ovske generacije citajuci tamo kasnih devedesetih casopis Godine Nove. Robert Perisic je tada bio glavni urednik, kasnije se distancirao od FAK-ovaca i kriticki recenzirao FAK-ofsku prozu. U Godinama su objavljivali tekstove Radakovic, Feric, Jergovic...
2000 godine odrzan je prvi Festival u kaficu "Woodoo" u Osijeku. Sjecam se tih dana, zujao sam po Osijeku, polagao ispite na faksu, surfao u internet kaficu blizu Woodoo-a, ali tada nisam shvatio da se sa tadasnjim FAK-om zapravo dogadjala povijest koja je trajala 4 godine.
O kvalaiteti iscitavanih tekstova moze se diskutirati, moze se zamjerati nekima neprincipijelnost ali ipak nesumljivo je da je FAK pomaknuo status quo hrvatske knjizevnosti. Izborio se za prava pisaca, pokazao kako se kreativno moze pisati proza, odtabuizirao tematike pisanja, skrenuo pozrnost na nove knjizevne fakere i sl. Rober Perisic je jednom rekao, procitah, da je izgubio prijatelje recenzirajuci njihove tekstove kritickim tonom , ali je i objasnio svoj stav prema postmodernizmu u knjizevnosti ciji je i sam zagovornik bio. Shvatio je da je to utopija. A Miroslav Krleza da je ipak najveci ikad hrvatski knjizevnik.
Citati iz Vjesnika :

Nepobitna je cinjenica da je FAK izmijenio lice domace knjizevne scene i da je zahvaljujuci njemu publika pocela citati neke nove pisce. Festival se, osim toga, izborio i za neka prava pisaca, pridonio je porastu naklade te utjecao na kvalitetu izdanja. Unatoc svemu ostaje pitanje sto ce se pak dogoditi s fakovskom literaturom, hoce li ona biti temeljitije kriticki iscitana, hoce li se i dalje pisati po fakovskim »receptima«. K tomu, vidjet ce se hoce li se fakovci potvrditi i izvan fakovske poetike.



Skoro zaboravih. Da, mislim da bi FAK-ovci trebali pisati blogove. Obavezno. ;)) ( nisam izdrzao, morao sam to reci ;)

No comments: