Friday 26 December 2003

10 GRESAKA KOD DIZAJNIRANJA WEB STRANICA U 2003.

Jakob Nielsen , strucnjak za usability web stranica , objavio je listu 10 najcescih greski u web dizajnu ove godine.
Usporedjujuci njegove savjete sa dizajnom i izgledom svoga bloga mogu reci da se nisam uopce ogrjesio o skoro nijedno njegovo spomenuto nacelo. To me cini zadovoljnim i ponosnim ( iako ova blog stranica ima nekih drugih problema i limita ).

Idem redom usporediti greske na web stranicama prema njegovom misljenju i dati komentar imajuci u vidu svoj blog dizajn.

1. Nejasna izjava o svrhi web stranice
Nemam taj problem.
Ovaj blog ima jasno u naslovu Online Dnevnik cime se sugerira na blog, dnevnicki zapis na netu sto po svojoj fomi jest. S druge strane jasno sam istaknuo u desnom gornjem meniju TKO, STO gdje sam ukratko naveo o cemu se tu radi na blogu- tko pise i o cemu je tematski sadrzaj stranice.
2. Nova URL adresa za arhivirane zapise/ sadrzaj
Nemam taj problem.
Blog alat automatski generira permalink u arhivi ( link koji je stalan URL u arhivi i koji se svaki put moze povezati , ne donosi "puknute" linkove ). Isto tako moguce je iz arhive lako linkati na mjesecnu arhivu ( prosinac, rujan i sl.) ili pojedini zapis.
3. Sadrzaj neoznacen datumom
Nemam taj problem.
Svaki zapis u tijelu stranice je oznacen datumom i vremenom nastanka. I kao takvoga moguce ga je lako izvuci iz arhive s jasnom vremenskom orijentacijom ( datum, i doba dana ). Isto tako svaki zapis je oznacen i imenom autora blog zapisa ( mojeg visocanstva ;))
4. Slike maloga formata koje otvaraju vece stranice ( thumbnail slikice ) su nejasne, mutne...
Nemam taj problem.
Uopce na blog ne stavljam slike. Ovaj blog je gotovo iskljucivi tekst sto je i prednost ali i mana. Prednost zbog brzeg ucitavanja stranice a mana zbog toga sto vizualni sadrzaj povecava primamljivost i interes ( slika vrijedi vise od kolko ono rijeci ? ). Ipak s usability strane nedostatak slika nije hendikep.
5. Predetaljan ALT tekst
Nemam taj problem.
6. Fleksibilna podrska za " STO-AKO" filozofiju
Nemam taj problem.
Blog nije ili-ili alternativa. Centralno mjesto stranice zauzima tekstualni blog zapis. Ili citas to, ili ako ti se to ne cita odes preko bloga na neciji drugi zapis. Ako ti se svidi imas sto citati, ako ti se nesto ne svidi odes na drugi blog iz menija ili jednostavno odes sa tog dosadnog bloga...;)
7. Duge liste nemaju opisne atribute, oznake koje poblize pojasnjavaju
Nemam taj problem.
Jedine duge liste na blogu su liste linkova na tudje blogove u mojem blogrolu sastrane. Prelaskom kursorom iznad svakog linka moguce je procitati kratki opis o tome tko pise taj blog ili o cemu je rijec ( sadrzajno ) na tom blogu.
8. Proizvodi su sortirani samo po brandovima
Nemam taj problem.
Ovo je blog a ne neki online ducan sa proizvodima pa se ovo nema uopce usporedbe sa usability na mom blogu.
9. Formulari za unos podataka su restriktivni i neprakticni
Djelomicno ima i moj blog taj problem.
Trazilica sa desne strane u sidebar meniju nije sasvim korisna i ne omogucuje efikasno pretrazivanje. Iako je sami nacin pretrazivanja prirodan za korisnika ; upis kljucne rijeci i tiskanje gumba trazi.
Sljedeci problem sa ispunjavanjima je forma komentara. Komentar formular skace u pop up prozoru, hosting i provider komentaaar funkicija je od trece strane ( Haloscan ) pa tu nemam puno utjecaja.
Ali barem postoje cookiji za one koji komentiraju pa im u formularu ostane nadimak, email i drugi podaci koje pruzi pri svakom sljedecem koristenju komentar funkcije.
10. Stranice koje linkaju na svoje stranice
Imam taj problem.
Iako mi nije jasno uopce zasto je to Nielsenu uopce problem. Ponegdje u nekom blog zapisu volim referirati na neki stari post iz arhive pa ga onda linkam kako bi se dobio uvid, kontekst na ono sto pisem. Ne vidim sto je tu gresnoga. Ali ako on tako kaze- onda sam kriv po toj tocki.

Eto, moja strategija je i dalje: Keep it simple. Jednostavnost i cista organizacija sajta, ugodne ne ometajuce boje i oblici. I to je to.

No comments: