Monday 8 December 2003

GRADJANSKO AMATERSKO NOVINARSTVO

Albert iz malog mjesta sjeverno od Barcelone briljantno primjenjuje mogucnosti novih tehnologija kako bi napravio nesto korisno. Njegovi alati su njegov mobilni telefon sa kamerom, besplatni moblog postavljen na textamerica.com.
To je sve sto mu treba da bi bio pionir gradjanskog amaterskog novinarstva.

Zivi u Cardedeu u Kataloniji ( Spanjolska ) i na svoj moblog salje slike nacinjene mobilnim telefonom. Motivi njegovih slika su sve ono sto ga smeta u njegvom gradu od losih primjera prostornog planiranja grada, gospodarenje otpadom u gradu, do svih losih stvari u jednom urbanom lokalitetu koje "bode oci " . Svojim cinom on postaje aktivist za poboljsanje kvaliteta zivljenja u svojoj sredini i siri svijest o tome preko konkretnih primjera.

I ne da samo on to moze, nego doista svatko tko ima malo maste i gore navedene alate. I primjeniti te koncepte za razlicite svrhe.
Pokusam si zamisliti kak bi to bilo da netko u HR naftnoj kompaniji INA sa svojeg mobilnog telefona s ugradjenom kamerom salje na svoj moblog uslikane financijske papire s dokazima nezakonitog poslovanja tvrtke ( naravno , bilo koje tvrtke, zamislimo si cucanje u mraku pred hrpom dokumenata, snimanje istih na mob'telac i instant slanje na web pod punom anonimnoscu, a oni pravi novinari imali bi materijala na pretek za daljnje istrazivanje ) :))

Whistleblowerima nikad nije bilo lakse otkrivati tajne i nepravilnosti upotrijebom ovih koncepata.
( Vau, cak sam uspio izdrzati da nijednom u tom zapisu ne spomenem kako jos weblog/blog ulazi u taj kontekst , he, he :)

No comments: