Monday 22 December 2003

GOOGLE VODIC

Google koriste svi zivi za pretrazivanje interneta. Evo odlicnog interaktivnog vodica za koristenje Google trazilice, jednostavno objasnjeno.
Ali samo manjina ljudi poznaje i koristi neke dodatne mogucnosti te najmocnije trazilice neta. Ove godine sam to uspio shvatiti. Shvatio sam da nije najveci domet Gugla nesto kao x+y-z.

Google je postao servis. Web aplikacija. Web usluga, esencijalna za radnika 21 stoljeca poput koristenja maila.
Tako nesto.

Bez obzira hoce li Google biti dominantna trazilica za 10 godine ili ne. Jos uvijek je kao i sve ostale trazilice previse amerocentricna kulturoloski gledano, iako je lokalizacija trazenja manje -vise odlicna ( imamo Google.mu, Google.de , itd , kao lokalne trazilice ali ostali moguci servisi jos nisu lokalizirani ).
Odlican vodic za koristenje Google trazilice. A sto ima novoga i u pripremi iz kompanije Google moze se vidjeti u njihovom labaratoriju gdje eksperimentiraju s beta verzijama novih usluga.

A jednog dana ce i klinci u skoli mozda imati obavezni tecaj koristenja Google servisa ( ili nekog drugog info-pretrazivaca )
Sjecam se ovogodisnjeg clanka u New York Times-u njihovog uglednog kolumniste Thomasa Friedmana naslovljenog : Je li Google Bog ?". A Biz Stone je nedavno na svom blogu komentirao svoj susret sa Billom Clintonom u predvorju kompanije Google.

No comments: