Saturday 6 December 2003

BIRTIJSKA SUPER ZVIJEZDA


Kako postati popularan u birtiji ( kaficu etc ) bilo je pitanje koje sam nedavno cuo. Pa, prvo mi je palo na pamet " zasto bi netko uopce htio postati popularan u birtiji " ? Jel se to neko opet u Hrvatskoj zarazio "virusom" biranja "popularnog ovog, popularnog onog..." .One price tipa " biramo HR televizijsku zvijezdu, biramo story super pjevacku zvijezdu, biramo hrvatskog Jamie Olivera i ostale produkcijske kreacije. Kakva dovraga popularnost u birtiji. Toga kod nas nema. Ipak, kad covjek bolje promisli i birtija ima svoje zvijezde, popularne likove i sl.
Sto bi ukratko dalo epitete zvijezde nekoj musteriji , posjetitelju birtije, kafica, restorana , bifea, gostionice i kak vec sve ne zovemo ta " cuga svratista" ?? ( ovo ne bi trebalo definirati sa definicijama "stalnog gosta" mada se ta dva pojma mogu preklapati. :-)

- placa rundu za sve ljude na sanku ili u birtji ( po mogucnosti sto cesce )
- svi ga znaju ( nju/njega ) jer se zna napiti ko "guzica "
- razbija case i flase po birtiji
- ponekad "pojede" koju casu i zdrobi ih vlastiti zubima
- poslije njegova posjeta WC-u pisoari vise ne rade i svi znaju tko napravio "poplavu "
- svaki tjedan u isti kafic on/ ona dovode drugog ljubavnika / ljubavnicu
- on/ona ispracaju osoblje lokala nakon radnog vremena na "zasluzeni pocinak " i susjedstvo i stali gosti sapcu o tome
- gost koji zapocne svadju koja traje satima, ili zapocne fizicki obracun u lokalu koji se nastavi na parkiralistu kada se gubitnik kasnije vraca sa kalasnjikovim da bi zalelio "laku noc"
- gosti koji ostavljaju velike napojnice ( racun iznosti 345 kuna a gost plati sa novcanicom od 500 kuna i veli " u redu je " )
- tzv . putujuca zvijezda, uletava u lokal kako bi popila casu obicne vode, i malo predahnula od proputovanja ( i popisala se po mogucnosti ) ali nece popiti nista za novce
- skupina turista ili izletnicka grupa upravo pristigla sa svojim autobusom pa preadhnula od putovanja uz casicu kave, piva, jermajstera, zestice i iskoristila WC, no istinske zvijezde su one grupe koje prije polaska iz lokala zapjevaju koji hit iz segmenta starogradskih pjesama ( Fijaker stari..npr. ), najcesce je rijec o umirovljenicima po povratku sa izleta koji "puste glas"
-

I tako dalje. Ima jos tih "zvijezda" samo mi sada vise nist ne pada na pamet. E da, zaboravio sam kamiondjije koje su si utetovirale na tijelo imena osoblja omiljenih lokala u proteklih pet godina :-))
A sjetih se jos jednog tipa zvijezdi. Oni koji na parkiralista uletavaju sa "ljutim pilama". Bilo motorima, autima ecipeci pec, ili novim Scaniama. Motoristi Harley Davidsona, vlasnici nabrijanih limuzina sa razapetim "krilcima " na zadnjem kraju tzv. jedrilice.
Ako ko zna jos neki tip zvijezda ...
Pa, neka Hrvatska bira Story Super Zvijezdu Ugostiteljskih Objekata ak imaju muda ! Heh...

No comments: