Tuesday 30 December 2003

DEL. ICIO. US

Ovo je bas glupo ime ali je jedan zanimljiv web bazirani servis. Ako se otvori besplatni vlastiti account/skladiste linkova moguce je skladisti linkove na koje nailazimo u toku surfanja netom.
Zapravo, to je ono sto imamo u browseru - favorities, gdje memoriramo web stranice po kategorijama. DEL.ICIO.US je nesto slicno ali ipak s nekim zanimljivim stvarima. Mozda je najbolja stvar to sto svatko moze vidjeti sto vi skladistite u svoje link skladiste.

Kada se logiramo na taj sajt dobijemo javascript link koji odvucemo u favoritiese ili u links u browseru. Kad se nalazimo na nekoj stranici gdje je neki sadrzaj koji zelimo memorirati pozovemo taj link i automatski nam se otvori prozor za memoriranje linka u del.icio.us sucelju. Dajemo naslov, opis, i kategoriju u koji ga trpamo.

Del.icio.us onda automatski radi arhiviranje prema kategorijama i prema datumu pohrane linka. I sto je jos vise super jest da ima za svaku kategoriju RSS link na koji se moguce pretplatiti i stalno pratiti sadrzaj zadane kategorije preko citaca vijesti ( news reader). I jos nesto zanimljivo. Ukoliko covjek ima web stranicu / blog moguce je te linkove staviti/ prikeljiti u sadrzaj svoje stranice gdje ce se oni automatski rotirati kako pristizu novi linkovi u del.icio.us skladiste.

Tako je moguce u biti prikazati zanimljive linkove iz podrucja koja su predmet vlastitog interesa i to podijeliti sa svima. To su privatni a opet javni repozitoriji tematski pohranjenih linkova koji su kategorizirani po datumu i tematici.

Del.icio.us web servis napravio je Joshua, koji je poznat po tome sto je pokrenuo i geolokacijsko skladiste podataka za web stranice i blogove u svijetu.
Blogosfera vec nekoliko dana bruji o ovom korisnom, besplatnom i jednostavnom servisu koji najvise pogoduju upravo blogerima. Upravo je nevjerovatno kako se dobre i lose stvari brzo prosire blogosferom. A bilo je i nekih clanaka u medijima o tome:
The Scotsman : O DEL.ICIO.US servisu
Manchester Online : Del.icio.us i Joshua

No comments: