Tuesday 2 December 2003

MA TKO JOS SURFA WEBOM... ?!!

Za sve news i info junkije, koji po mogucnosti imaju RSS readere ( NewsReader , citace vijesti ), izvor razlicitih vrsti vijesti je nadohvat ruke na sindiciranoj stranici tvrtke Moreover . ( a inace ima takvih slicnih stranica sindiciraniog sadrzaja hrpu, pada mi na pamet NewsIsFree )

Vrste vijesti su katalogizirane i anglo-centrilazirane su po svojoj naravi ( engleski jezik only). RSS format je odlican sa sirenje i azuriranje vremenski-kriticnih informacija upotrebom XML tehnologije. No, problem je danas jos uvijek nedovoljna rasirenost formata ( posebno ne-engleski news sajtovi ). Tek odnedavno i Yahoo News nudi RSS feed-ove ( kanale na koje se moguce pretplatiti i kasnije citati u svom news readeru ).

Ovi feedovi na stranicama tvrtke Moreover odlicna su "pokazna vjezbica" sindikacije web sadrzaja koji sami nisu producirali takve feedove za olaksani pristup vlastitim sadrzajima nego to rade " treca lica " koristenjem " strugalica-filozofije" tako da takve skeneri skeniraju sve nove sadrzaje na stranice, svaki update i kroz taj kanal odasilju pretplatniku kanala vijesti na pregled ( u News readere krajnjeg korisnika kojem stede i vrijeme i novac. )

Kod nas na HR webu postoji nesto slicno na Media Index-u ( koji to nikako neznaju napraviti kak spada ) Samo problem je u tome sto je tu rijec o sindikaciji pretezno medijskih sadrzaja ( web izdanja novina i informacijskih izvora ) koji se sazimlju na jednoj centraliziranoj stranici i azuriraju redoviti. Problem je u tome sto se takvi izvori " skeniraju " samo na zahtjev pa onda pruzatelji takvog sadrzaja i ljudi u Media INdeksu moraju vjerovatno suradjivati i podesavati svoje stranice sa nekim dodatnim ubacivanjem u kod dokumenata sto je "pjesacka filozofija ".

Ako netko nezna sto te glupe sintagme i akronimi znace ( RSS, XML ) neka ga barem ne zaplase jer je posve nebitno zove li se to PARADAJZ ili RSS, MAGARECI BISAG ili XML. To je ionak socialno-gluha programerska zajednica osmislila. Ono sto je bitno za nas obicne smrtnike, prosjecne korisnike interneta je to da mi to mozemo koristiti vrlo lako i bez ikakvog potrebnog tehnickog znanja. DA MI SURFAMO NA NETU PO NASIM UVJETIMA A NE TUDJIM. Informacije dolaze k nama a ne mi k njima. I stede nam, sto je najvaznije i vrijeme i novce. I zivce. I da, mogu se hrpetina blogova citati upotrebom news readera. ( dajte mi hrvatsku rijec , majku mu, neznam kako to najbojlje prevesti )

Da bi se postalo INFORMACIJSKI RATNIK sa RSS-om i News Readerom potrebno je obaviti nekoliko koraka a svi su besplatni ( osim troska to malo impulsa :) :

1. skinuti neki NEWS READER- moj prijedlog - FEED READER- besplatni, freeware, lagani programici koji se " skida" sa stranice jednog estonskog programera koji je napravi vrlo jednostavan za upotrebu , lak kao slanje i primanje maila.

2. Instalirati taj programcic na svoj disk. Instalacija je brza i kratka bez ikakvog konfiguriranja.

3. Pronaci web stranice na internetu koje nude sindiciranje svojeg sadrzaja. Gdje ih naci ? Pa ima toga more i more. Samo u ovom trenu treba zaboraviti Hrvatsku ( ima Zec Online Dnevnik RSS kanal ;))
Evo nekih mjesta gdje je moguce pronaci RSS kanale na koje se moguce ( besplatno ) pretplatiti prema vlastitim preferiranim info sadrzajima:
- Moreover
- Newsisfree
-Feedster

Ili blogosfera. Svaki danas blog alat kojim se izradjuju blogovim automatski ima ugradjen podrsku za izradu RSS kanala pa time mnoge postove s blogova mozete citati uopce ne dolazeci na te stranice vece sve preko svog news citaca ( FeedReadera )

4. Pronadjene RSS kanale uvesti u svoje news reader ( FEED READER ) jednostavnom radnjom

a.) kliknuti desnim misom na link RSS feed i odabrati COPY SHORTCUT
b.) i onda prikleljiti desnim kilkom i opcijom PASTE taj link u svom FEED READERU u rubrici NEW FEED WIZARD
c.) nakon sto je ucitana samo stisnuti FINISH

I to je to. Vrlo brzo i jednostavno. Od tada nadalje, tisuce i tisuce naslova i kratkih sazetaka je moguce pratiti u svom FEEDREADER-u bez ikakve potrebe za posjetom doticnih sajtova. Osim ako vas bas neki clanak odmah zaintrigira.
I tako svaki put napravi se UPDATE kanale i za taj cas u news readeru su svi azurirani novi linkovi na stranicama na koje ste pretplaceni.

Ako je sve ovo zvucalo konfuzno i neshvatljivo onda bolje da ja zacepim. I pustim druge da objasnjavaju i kazu nesto strucnije o tome. Ako koga zanima ta tematika nek se vise " uzdize " sa sljedecim tekstovima :


Zasto RSS ????

RSS- ulazna vrata za internet i blog sadrzaj

Podijelite svoju web stranicu s drugima koristenjem RSS-a


No comments: