Monday 8 December 2003

BLOGOVI NA SVJETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU 2004.

Preko Joichijevog bloga sam saznao da ce on i jedan francuz, Loic Le Meur voditi panel raspravu na Svjetskom Gospodarskom Forumu u Davosu 2004. o blogovim i kako novi digitalni koncepti imaju utjecaj na tradicionalno novinarstvo .

To je vrlo elitni "netvorking " dogadjaj business-a i politicke zajednice koji svake godine raspravljaju o kljucnim pitanjima drustva u Davosu i bit ce zanimljivo vidjeti kako ce se odvijati rasprava o blogovima u kontekstu promisljanja o buducnosti medija.
Citam ono sto je napisao taj francuz Le Meur na svom blogu. Pokusava analogijom povezati da su blogovi "Napster efekt" na tradicionalno novinarstvo. Mislim da su njegovi argumenti tu " suplji" i da preidealisticno razmislja o blog utjecaju i daje im moc koju oni u stvarnosti nemaju. Oni su vise kao korektiv i filtar koji nema puno smisla bez onih tradicionalni medija na koje se blogosfera poziva. Te tako se tradicionalni mediji nemaju puno toga za bojati.

Ipak, tradicionalni mediji su shvatili vec te koncepte i posve ih uvode i integriraju u svoje poslovanje. Ipak, u buducnosti ce biti posve moguce da ce se s vremenom neki vrsni novinari profilirati kao "samozaposleni" one-man show businessi koji ce imati utjecajni glas i koji ce imati podrsku citateljstva gladnih za dobivanjem takve vrste informacije mimo mainstream medija. Ali i u takvim prilikama opstati ce samo oni koji ce se pridrzavat i temeljnih etickih i moralnih uzusa i oni koji ce svoje izvjestavanje znati "disciplinirano" voditi da ne bi dosli u neugodnosti pravne naravi ( tuzbe za uvrede, klevete ) jer je posve normalno da ce i online novinarstvo biti pravno posve regulirano kao i u svakom drugom mediju.

No comments: