Monday 15 December 2003

GLASACKA FINANCIJSKA MASINA

"Glasacka financijska masina", zvana trzista kapitala, reagirala su kako je bilo i za ocekivati nakon bombasticne vijesti o uhicenju Saddama Husseina. Krenula su prema gore.

Prva otvorena burza nakon te vijesti bila je japanska. Nikkei indeks dionica napravio je najveci pojedinacni skok kakakv nije vidjen od lipnja ove godine. Europske burze su jutros otvorene u znacajnom plusu, njemacki DAX je "gore" 1.5 %. Cijena barela nafte pala je 71 cent na 29.66 $. Cijena zlata je takodjer pala nakon sto je jos prosli tjedan postignula svoju najvecu cijenu od 1996 godine. Americki bolesni dolar ojacao je u odnosu na jen, euro, franak ali to je samo jednokratni efekt jer je crni oblak americkog deficita i platne bilance i dalje prijetnja za njegovu jakost u buducnost.
Ovi nedavni dogadjaji skolski su primjer kako krupni geopoliticki dogadjaji tzv.eksterni dogadjaji utjecu na raspolozenje financijskih trzista. Kako u ovom kontekstu razmislja" veliki kapital " gladan prinosa nakon godina slabih rezultata u maltene mini recesiji svjetske ekonomije ?

Taj se kapital sada kladi da ce uhicenje Saddama znaciti tocku preokreta u Iraku. Da ce donjeti vecu stabilnosti sto je za sada jos prebrzopleta tvrdnja. Smatra se da ce to maknuti odredjenu neizvjesnost. No, jeli ovaj nagli rast i optimizan na trzistima kapitala odrziv ili je samo kratkorocna prilika da se na "valu " dobrih vijesti popravi bilanca mnogih investitora ( hedge, i mirovinskih fondova ) ?

Iako ce biti kratkotrajno rijec o pretjeranom izljevu optimizma nakon cega ce uslijediti blaga korekcija trzista, ipak je za ocekivati da ce u nekom srednjem roku ( iduca godina ) trend biti prema rastu trzista ( posebno americkog Dow Jones.a i NAsdaqa ). Iz nekih americkih financijskih krugova cuju se glasine da ce americka centralna banka u 2004, godini predsjednickih izbora, upucati ogromne kolicine dolara ( povecati likvidnost ), ostaviti kamatne stope na povjesno niski razinama , i sto je mozda najveca "fora" otkupljivati stare duznicke papire fedealne riznice sto bi kombinirano sa postepenim oporavkom kompanijskih bilanci imalo "ultra " pozitivni efekt na gospodarsto i trzista kapitala.

Ali u tome i jest problem.

Mnogi su svjesni da je takva strategija samozavaravanje i umjetno stvaranje pozitivnih efekata u godini predsjednickih izbora na kojima ce , realno je za ocekivati, reizbor Busha biti "sure thing ". A poslije 2004 dolazi 2005. Hoce li tolko potrebno uravnotezenje i otreznjenja i prilagodban doci bas te godine ?

NItko nezna kada ce do toga doci i svatko ko se igra proroka- glumi majmuna ( ukljucujuci mene ;))

Da li za godinu dana, tri, pet godinu, ali mnogi strucnjaci i analiticari ( ne ja, ja samo prenosim kaj cujem ;_)) tvrde da je, kako to kaze Stephen Roach, glavni ekonomist Morgan Stanley banke , "global economic realigment" neizbjezna stvar ! E tu i je problem zasto je to zanimljivo pratiti cak i iz nase hrvatske perspektive.

U danasnje doba globalne ekonomije, globalnih trzista, i financijske arhitekture, nitko nije imun od mozebitne globalne krize koja bi ako bi bila neizolirani incident mogla napraviti " chain reaction" , a tu smo onda i mi Hrvati ko i ostalo svjetsko celjade najebali. ZAto, za svaki slucaj mic po mic kupovati zlato. ;))
Oh, divnog li katastroficnog teksta sto sam ga sada ispljunuo iz glave i jagodica prstiju :))

OSTALO :


Uhvatili Saddama. Jedan blogger manje. Niste znali da je Saddam pisao blog ? Ejajaj...Bogme je ! Bio je cak moj "susjed" na Blogspot serverima :)))
U svakom slucaju vrijeme da se upoznate sa SADDAMOVIM BLOGOM. Tu se moze pratiti fino sto ce imati za reci dalje ;))

No comments: