Thursday 29 May 2003

DIJALOG S GABRIJELOM


Gabriela Avram je sudjelovala na nedavno održanoj konferenciji o weblogu u Beču.
Ona dolazi iz Rumunjske , zemlje koja se isto tako donedavno nije mogla pohvaliti brojem ljudi koji pišu weblog. Razgovarali smo o weblogovima, pokušavajući staviti weblog u kontekst naših postsocijalističkih društava koje se hrvaju s nekim drugim, realno gledano ozbiljnijim problemima nego što su weblogovi. Oko jednog izlaganja smo se poptuno složili. Poljska blogerica Marija iscrpno je prezentirala svoja saznanja o weblog zajednici u Poljskoj. Zanimljiva saznanja: 100.000 pisaca webloga, 62 % žene, velika većina blogera je mlađe od 20 godina , po tematskoj orijentaciji većinom su zabavno orijentirani. A Poljska je također jedna od postsocijal zemalja.
Ta iskustva su vrlo korisna jer pokazuju kako se masovnost pisanja webloga postiže kombinacijom jednostavnog i besplatnog alata te koristi koju surferi otkriju kad poču stvarati svoje web zajednice okupljene oko istih interesa. Dok sam ja zastupao mišljenje da u Hrvatskoj neće biti weblog buma sve dok ne pojeftine još uvijek relativno skupi internet impulsi , te stupanj penetracije interneta ne dostigne kritičnu masu, ( jer dokle god mi u Hrvatskoj gledamo koliko smo vremena potrošili na surfanje, velikih pomaka neće biti ), Gabriela je sklona mišljenju da to nije toliko važno koliko je važna prava promocija u pravo vrijeme.
Ona sugerira da bi bilo važno obaviti razgovore sa ljudima unutar važnih medija, provesti edukacijsko-medijsku kampanje o aspektima webloga i njegovima koristima , manama. Ona namjerava tako nešto provesti u Rumunjskoj. Ja smatram da to može koristiti , možda dogovorimo zajedničku strategiju . Ali što kad se naiđe na zidove ignorancije i arogancije ? Nedostatak volje ? Gabriela je dobila nekoliko savjeta od poznate weblog spisateljice Rebbece Blood.
No, ipak , kad govorimo o budućnosti webloga tu nema jasnih kontura. Vjerojatno nas čeka neki oblik konvergencije mobilnih komunikacija i interneta pa samim tim i veća važnost hibridnih formata kao što bi to mogao biti moblog.

No comments: