Friday 30 May 2003

PODRAVKA NA VARŠAVSKOJ BURZI


Vrlo zanimljiva vijest stiže iz velikog prehrambenog giganta Podravke, jedne od rijetkih globalnih kompanija hrvatskog porijekla.
Uprava Podravke namjerava uvrstiti dionice tvrtke do kraja godine na jednu stranu burzu. E, sad na koju bilo je pitanje ? U prvi tren me iznenadilo kad sam čuo da je riječ o varšavskoj burzi. Ali kad se uzme u obzir da Poljska ima odlično razvijeno tržište kapitala, i da je tamo moguće dosta lako prikupiti investicijski kapital, onda je ova odluka logična ( Podravka je u Poljskoj prepoznatljiv brand ).
Nije čudno nimalo da dionice Podravke izlaze konačno na vanjsku burzu jer na Zagrebačkoj burzi cijena dionica ( stagnacijska ) ne zadovoljava nikoga jer je poznato da cijenu " drže " veliki mirovinski fondovi. Izlazak na stranu burzu je usluga malim dioničarima ali i financijskom zdravlju tvrtke.
Financijska direktorica Podravke kaže:




Prema najavi financijske direktorice Podravke Nevenke Cerovsky, prilikom današnjeg predstavljanja nove tranše iz programa komercijalnih zapisa, ova prehrambena kompanija planira izaći na Varšavsku burzu, a iz Podravke se uskoro može očekivati i izdavanje kunske obveznice.
Izlazak na Varšavsku, najjaču tranzicijsku burzu, inicirala je Erste banka, i do toga će vrlo vjerojatno doći prije ulaska Poljske u punopravno članstvo Europske Unije. Što se tiče izdavanja kunske obveznice, ona će uslijediti nakon što Ministarstvo financija plasira kunske državne obveznice i nakon što se vidi kako će tržište reagirati na njih, dodala je Cerovsky. (20.05.2003)

Izvor: Banka Magazin

No comments: