Wednesday 21 May 2003

NOVINARSTVO U NOVOM RUHU


Nova forma novinarstva počinje cvjetati u Južnoj Koreji.
Dan Gillmore, poznati kolumnista i dobar poznavatelj zbivanja u Silicijskoj Dolini prošli tjedan bio je u Južnoj Koreji i tamo pogledao izbliza novi koncept novinarstva. Za to je najzaslužnija web informacijska usluga Ohmynews. Glavni koncept je u tome da svaki gradjanin zemlje može biti dopisnik i reporter.
Obično su mnoge teme u pitanju koje veliki etablirani mediji zaobilaze ili u svojem novinarstvu imaju strah od efekata svojeg pisanja.
Gradjansko novinarstvo nema tih problema. Ali ima nekih drugih. Iako Ohmynews zapošljava 50 urednika koji filtriraju tektstove gradjana dopisnika i selektiraju po važnosti, velike medijske ribe zamjeraju im nedovoljnu provjeru činjenica ( neka temeljna načela novinarstva ).
Evo nekih brojčanih podataka. Stranicu kao svoj izvor informiranje dnevno posjećuje milijun ljudi. Svaki dan se na stranici objavi oko 200 članak gradjana dopisnika koji objavljuju pod svojim imenom, te dobivaju plaćeno ako se baš njihov članak objavi ( plaća honorarnog suradnika).
Ohmynews je napravio bum prije nekoliko mjeseci kada su bili izbori za predsjednika. Tada izabrani predsjednik dao je intervju Ohmynews, shvaćajući da je nezaobilazan izvor informiranja. Nadalje, preko objavljenog članka u Ohmynews došlo je do najtežih demonstracije protiv prisutnosti američke vojske u Koreji nakon što su Ameri pregazili djevojčicu na cesti .
Južno Koreja može biti plodno tlo za takve nove koncepte jer je duboko zašla u informacijsko društvo. 70 posto domaćinstava ima pristup webu preko visokopropusne mreže.
No, ne treba se zavaravati oko poslovnog modela. Ne vjerujem da su profitabilni. Niti da dopisnici zaradjuju i žive od toga. Biti će zanimljivo pratiti razvoj takvog koncepta po možda i nekog poslovnog modela koji će biti održiv.

No comments: