Wednesday 16 April 2003

SEZAME, OTVORI VRATA WEB-a !


Google obozavam. Skroman , jednostavan site ali mocna usluga pretrazivanja. Svima nam je zivot laksi uz takav servis. Google je nekada bio mala kompanija pokrenuta iz jednog studentskog projekta nekog Larrya Pagea i Sergeya Brina koji su jos 1996 razvijali pretecu Google trazilice tzv. BackRub.
Najzasluzniji dogadjaj za konacni uspon trazilice bilo je potpisivanje ugovora sa internet portalom Yahoo u lipnju 2000.

Nakon objave suradnje sa Yahoo!-om, u lipnju 2000. godine, bilo je jasno da je Google najbolji svjetski pretraživac koji pored najbolje pretraživacke tehnologije ima i široku i vjernu korisnicku bazu. Google je korisnicku bazu stekao spartanskim korisnickim suceljem, koje osim jednostavnosti korištenja, krasi i bliskost krajnjem korisniku. Na primjer, Google mijenja svoj logo u posebnim prigodama kao što su praznici, rodendani velikih umjetnika i sl. sugerirajuci ljudima da je rijec o korporaciji koja vodi racuna o sitnicama važnim obicnom covjeku. Google ne prodaje položaj na pretraživacu, a reklamiranje na siteu izvedeno je tako da se ne dira u neovisnost rezultata pretrage.


U to vrijeme bilo je mnogo trazilica i pretrazivaca na trzistu. Javilo se pitanje opstojnosti medju konkurentima. Google je svoju vodecu poziciju zacementirao sa stalnim inovacijama i novim partnerskim ugovorima ne spavajuci na lovorikama.
Ipak, brand tj.ime kao zastitini znak najvredniji je resurs Googlea i kao takav vrlo duboko u svijesti surfera .

No comments: