Saturday 26 April 2003

NAFTNE IGRE



Nekoliko kilometara od moje postojbine ( ponosne selendre) nalaze se JANAF-ovi naftni terminali. Njihova svjetla kao i svjetla obližnjeg INA Naftaplina nezaobilazan su dekor na putu prema « hrvatskom Kuvajtu «- Molvama.
Kroz te terminale uskoro bi trebala poteci ruska nafta na putu za svjetsko tržište preko luke Omišalj. No, zadnjih dana nešto se teško iskompliciralo ( projekt sam po sebi nije kompletno upitan, no.. ).
Ukratko, poznata je ona priča o DružbiAdria koju su potpisali Rusija i JANAF oko transporta kaspijske nafte do luke Omišalj. Ukratko, kaspijska nafta bi se transportirala na svjetsko tržište postojećim naftovodima JANAF-a ( medju ostalim )
kako piše Novi list od 25. travnja, sada, cijela priča poprima nove konotacije. Stvari više nisu iste. Anglo-američke snage ugrabile su najkvalitetniju naftu , onu iračku, i imaju komfora mijenjati pravila igre.
E sad, onaj koji drži dionice Jadranskog Naftovoda morao bi ozbiljno promisliti o svojoj investiciji.
Pitanje je: Je li u « naftnoj igri « Jadranski Naftovod kolateralna šteta američkog napada na Irak ili je samo riječ o poljuljanim strateškim odnosima koji će se trampom dovesti u balans ! Dok se to ne razjasni ja ne bih držao niti jednu dionicu JANAF-a u dogledno vrijeme.
A možda je tako i bolje ( iako nisam siguran zbog ogromnog gubitka prihoda koji bi RH pretrpjela ).
« Zelenima » će srce biti na mjestu.

No comments: