Tuesday 29 April 2003

LOTUS DOMINO NOTES



Robertov blog ( naš čovjek koji godinama živi u Njemačkoj ) otkrio mi je Lotus Notes.
Lotus Notes je softver proizvod IBM / Lotus kompanija te je po svojoj prirodi groupware. Baš kao što je u neku ruku i blog. No, zaboravimo blog za sada.
Lotus Domino Notes koristi skoro 85 milijuna korisnika širom svijeta. Najčešći korisnici su korporacije iz bankovnog , osiguravajućeg sektora, državni sustavi, te sve druge organizacije koje teže efikasnom upravljanju informacijama kao svojem najvažnijem resursu.
Svojim korisnicima Lotus Notes donosi višestruke uštede u poslovanju, ponajprije u uredskom poslovanju, gdje reducira gomilanje papirnatih dokumenata.

Jedna od važnijih karakteristika primjene Lotus Domino tehnologije je u reduciranju potrebe za papirnatim dokumentima koji u ovom slučaju postaju elektronički dokumenti. Pristup elektroničkim dokumentima je vrlo brz, jednostavan i neovisan o vrsti dokumentacije. Tipična situacija u današnjim uredskim okruženjima, a koja proizlazi iz same manipulacije papirnatim dokumentima očituje se u gubljenju dokumenata, (pre)sporoj dostavi, slanju na pogrešna mjesta, problemi sa klasificiranjem i sl.


Svi poslovni procesi unutar nekog poduzeća maksimalno su u svakom momentu optimizirani.
Poduzeće ima koristi od višestrukog smanjenja troškova, poboljšava efikasnost, zaposlenici su produktivniji, organiziraniji i bolje koriste svoju kreativnost razmjenom ideja i suradnjom na razvojnim projektima.
Primjena Lotus-a u uredskim okruženjima, osim navedenog tzv. "paper less office-a", značajna je i u sljedećim segmentima poslovanja:


workflow (upravljanje i automatizacija tijeka poslovnih aktivnosti) – omogućuje trenutačan uvid u status procesa, upozorava na kašnjenja i zastoje, mjeri djelotvornost svake aktivnosti i cijelog procesa.
document flow (upravljanje tijeka dokumenata) – praćenje i kontrola "životnog ciklusa" dokumenata, od njihovog nastajanja, obrade, migracije kroz odjele, do završetka procesa uz istovremeno povećanje produktivnosti, brzine rada i sigurnosti.
calendaring & scheduling / messaging – mogućnost planiranja i organiziranja raznih vrsta sastanaka unutar radnih jedinica, te rezerviranje raznih resursa (npr. soba za sastanke, projektor, službeni automobil
razvoj aplikativnih rješenja – izrada specifičnih aplikativnih rješenja za pojedine segmente uredskog poslovanja.


Joj, dok se samo sjetim svojeg predmeta sa faksa koji se ambiciozno zvao " uredsko poslovanje" i sve one količine gluposti i "pješačkog rada" oko manipulacije dokumentima. Dodje mi zlo. Ipak, iako sam mrzio učiti takve outdate stvari Odobaša mi je spičio peticu.
Lotus Domino/ Notes je nekoliko svjetlosnih godina od uruđbene knjige, knjige pošte, i sličnih pojmova iz moje faks skripte.
Upravni pravnici bi trebali biti zahvalni ovoj dobitnoj kombinaciji IBM / Lotusa.
Samo, obuzme me tuga, jad i čemer ( pjesnički eufemizam za bol do jaja ) kad se sjetim koliko će vremena trebati proći, koliko vode proteći ispod dravskog mosta , dok se u našoj dragoj državnoj upravi ( pa i u lokalnoj samoupravi ) uvede informatizacija u svakodnevni rad pomoću takvog jednog alata za suradnju. Tada više nitko od naših dragih bio-bih-političara neće moći reći “ Nisam znao “. ( Sad bih mogao navesti sto načina u praksi na koji bi recimo lokalna samouprava uz ovakve alate , plus lokalne blogove , mogla dobiti kvantni skok u kvaliteti. Ali, kaj češ ! Tko me pita !
Nemreš biti prorok u svom selu.

No comments: