Tuesday 16 March 2004

IRACIONALNI I NEPREDVIDLJIV TERORIZAM

Zasto Busheva "borba protiv terorizma " ima sve vise smisla iako mu je ideja na pocetku bila bezvezna ?

Zato jer smo svi na zemlji sada postali potencijalne mete i zrtve iracionalnog terorizma.
Taj terorizam vise ne pita jesi li ti za Americku vanjsku politiku ili ne ! Taj terorizam ne pita za tvoju podrsku ratu u Iraku ili ne !
Taj terorizam ubija.
Znate sto je rekao glasnovornik islamisticke skupine " Adenska Armija " povodom ne tako davnog napada na francuski tanker ispred jemenske obale ? Rekao je "voljeli bismo da smo udarili na neku americku fregatu ili bilo koji njihov brod ali nije problem ako je i francuski jer je sve to neprijatelj ".
Francuski brod ? A bili su protiv irackog rata.
Iako to sada ide onom Huntingtonovom linijom ( Samuel Huntigton objavio knjigu "RAt civilizacija ") za koju sam ipak mislio da je utopisticka vizija jednog starog geostrateskog prdonje. Ali vraga, kad imas budala i na jednoj i na drugoj strani, iako ne mislim da je ovo sto gledamo "rat civilizacija". Pametni ljudi u medjunarodnim odnosima znat ce izbjeci tu zamku.

Da, da, sad ce se u nekim buniti oni glasovi " ova zadnja bomba u Madridu pala je u Bagdadu ali je eksplodirala u Madridu " sugerirajuci time da je to bio odgovor fundamentalnih islamista na iracki rat.

Drugi ce ponovno istom linijom objasnjavati kako je Spanjolska bila meta napada zbog podrske americkim saveznicima.
I tako dalje.

Svi ti povici mi se cine nedostojnim i bezveznim i neprilagodjenim novim realitetima. Svidjalo se to nama ili ne. Osobno sam bio itekako PROTIV onog glupog americkog rata u Iraku vodjenog pod laznim izlikama.

Ali bojim se da povratka nema natrag. Jos se ne nazire. Bush dobiva rat protiv terorizma.

Kad mi je to prvi put palo na pamet? Onda kada je prije par mjeseci eksplodirala bomba u Istanbulu.

A sada ovo u Spanjolskoj. Iako je zanimljivo pratiti da novi spanjolski premijer najavljuje da ce povuci spanjolske vojnike iz Iraka.
E to nejde u prilog Bushovoj borbi.
Ovo su mi nabrzaka nabacane misli i nimalo nisam sretan Bushovim lotto zgodicima . Tema je izuzetno diskutabilna i tesko je naci objektivni zakljucak.

No comments: