Thursday 1 April 2004

BESKORISNA LICENCA ZASADA...

Creative Commons licenca pokusava se koliko vidim ugraditi i u hrvatsko zakonodavstvo.

Licenca je pokrenuta od profesor prava Larry Lessiga na sveucilistu Stanford u SF-u prije par godina. Ona je u biti odgovor na previse restriktivno zakonodavstvo u podrucju autorskih prava ( glazbenika, umjetnika, i drugih kreatora... ) u sjevernoamerickoj pravnoj doktrini koju debelo iskoristavaju velike ( tzv.content ) korporacije kako bi zastitile izvore prihoda.
Tako Disney npr. neda svog Mickey Mouse u javnu domenu...Svi u napad, jedan je Mickey...:)

Creative Commons je pronasla odlican odaziv u blogosferi, tj.medju mnostvom blogera ( pisaca web dnevnika medju kojim je mnostvo freelancera ) koji su tu licencu prihvatili kao zgodan koncept zastite. Zastite ?

Pa ne mislim da im je to bas neka zastita jer ta licenca ne funkcionira bas u praksi ali je dobra pokazna vjezbica kako bi mogla da se neke stvari posloze, ali...Daleki je jos put do toga.

Tako sam i ja za koncept.pokaznu vjezbicu imam dole Creative Commons licnecu ugradjenu u blog kojom se ( ne ) zasticuju prava koje drugi mogu raspolagati sa sadrzajem moga bloga ( tekst, slike ) . Nisu "Sva prava pridrzana", vec sa "Neka prava pridrzana ".
Ali sad mi se neda u detalje o tome. Tamo skroz dolje desno u meniju bloga je linki i slika CC licence pa za detalje, pogledat...

Problem je sto nase zakonodavstvo ne priznaje tu licencu ( kao i mnoge druge, osim Japana )
Sada se nevaldina udruga Multimedijalni institut iz Zagreba postavila za partnera CC udruge iz Amerike i pokusava potaknuti javnu raspravu ( medju strucnim krugovim posebno ) za tu licencu kojom bi se na noviji nacin stitila autorska prava i na taj nacin onih koji to zele ( Skoro i Djordje nece htijeti garant )

Iako jos ne postoji previse potrebe oko toga u Hrvatskoj koja je relativno jos slabo digitalizirana zemlja, a jedan od ciljeva uopce uvodjenja te licence je bio razlog sto su u digitalnom dobu ( jeftina distribucije i produkcija sadrzaja ) zakoni o autorskim pravima potragani i ne reflektiraju duh vremena.

Hrvatska se moze pohvaliti da je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja pokrece dijalog za uvodjenje CC licence.

No, s druge strane veliki su napori "druge strane ", uglavnom financijskih interesa koji pokusavaju progurati DRM tehnologiju ( upravljanje digitalnim autorskim pravima ) kako bi zastiti svoje proizvode od masovne piratizacije i krsenja prava ugradjenih u restriktivne zakone.

Nije jos uvijek jasno tko ce na kraju prevagnuti i uspjeti u svojim namjerama.

No comments: