Tuesday 18 November 2003

TELEFONIRANJE SA DALJINSKOG UPRAVLJACA

Zanimljivo je promatrati kako se mobilni operateri, proizvodjaci mob.telefona i svi u tom business eko-sistemu trude svojim vizionarskim i super-prevaznim govorima uvjeriti javnost u buducnost mobilnih komunikacija. Klade se na velike prihode od prenosenja vecih kolicina podataka preko svojih mreza. Zaraditi ce nesto, nema sumnje ali..da li...kako i s cim ?

I prosli tjedan je Hrvatska osjetila dasak tog "vizionarskog svijeta" na sajmu INFO u Zagrebu gdje su i VIP i HT prestavili mogucnost slanja videa preko mob' telaca. Sve je to lijepo...Ali da li ja zelim da moj mobilni telefon uopce postane televizor ? Na onako malom ekranu ? Jednostavno ne zelim. Mobilni telefon mi moze sluziti kao sredstvo za komuniciranje, organizaciju svoje drustvene mreze ( imenici, PIM opcije i sl. ) , lagane podatkovne usluge koje cine zivot laksim i zabavnijim( ponekad ), prakticni terminal za obavljanje odredjenih radnjih ( mini placanja, autorizaciju, identifikaciju i sl. ), slanje video klipova koje sam napravim na neke druge terminale-repozitorije s kojih to mogu poslije pregledavati na TV-u recimo... ali ljudi moji...JA NE ZELIM TELEVIZOR NA SVOM MOB'TELCU!!!

Necu. Kaj da gledam na njemu trailere novih filmova? Da jednom u buducnosti gledam na onom limitirajucem ekranu TV program ili film ? NE ZELIM ! Druga je stvar ako ti mob'telac postane terminal preko kojega mozes emitirati takve sadrzaje ali samu konzumaciju vrsis na drugom uredjaju. Npr, preko mob'telca ide streaming podataka ali covjek sjedi pred TV-om ili nekim drugim projekcijskim uredjajem pa gleda sadrzaje.

Jer ne zelim na svom mobitelu televiziju . Kaj se ti pametni mobilni operateri i proizvodjaci mob'telske opreme nisu zapitali zasto do dana danasnjega nemamo daljinske upravljace koji bi imali funkcionalnost telefona ? :))

Pa...kaj ne...mislim ak vec picimo neki hi-tech gospel, onda kaj ? Fino sjedis ispred TV, i zasto sad tvoj TV ne bi postao komunikacijski uredjaj tako da na daljincu postoji mogucnosti da nekoga nazoves onako zavaljen u fotelju . Brojke na daljinskoom postoje :)) Kaj nisu izmislili takvu funkcionalnost do sada ?

To je okretanje "pile naopacke" od ovoga kaj sada rade da mobiteli postaju televizori. Zasto ne bi onda cijela stvar mogla biti obrnuta ?

No comments: