Friday 21 November 2003

STORY SUPER UGOVOR

Je, svi pricaju o tome. Story Super Nova Music Talents .
E, a jel netko procitao sto su zapravo potpisali svi oni pjevaci u TV show-u StorySuperNova MUsic Talents ?
Fantazija ziva. Uzitak za citati. Jesu li oni uopce znali sto potpisuju i sto to u praksi znaci ? Ma normalno da jesu, za neke su vjerovatno potpisali starci zbog maloljetnosti.
Sve za slavu ? Toliko zrtvovanja za slavu ? Biti rob jedne produkcijske kompanije ?

Neznam kako su vani na slicnim TV show produkcijama zakonski rjesili te stvari sa izvodjacima ali ovo kaj sam procitao u pravilniku i u ugovoru ...ja samo znam da meni ne bi bilo bas samo tako potpisati.
Moglo bi tu ponovno biti skandala oko izvodjaca kao sto je bilo sa onim proslim show-om i ugovorima .

Na glavnoj web stranici mogu se "skinuti " ( PDF format ) dva zanimljiva teksta. PRAVILNIK i UGOVOR za izvodjace. Nalazi se skroz dole s lijeve stranice na web stranici u pop-up prozoru i pise " uvjeti sudjelovanja..."
Kroz ugovor i pravilnik poput duha ( sto je i razumljivo ) provlaci se ime OPERATIVNA KOMPANIJA. To je tvrtka koja ima "u vlasnistvu svoje stale " ergelu izvodjaca koji sudjeluju u PROJEKTU kako pise u ugovoru.
Meni su se svidjele neke ugovorne klauzole ( prepricano ):
clanak 15. ( briljantna klauzola !!!! )
Kandidat prihvaca pravo organizatora ( OPERATIVNA KOMPANIJA ) da u sljedecih 5 godina glazbene karijere kandidata ( racunajuci od dana sklapanja ) organizator bude njegov ekskluzivni zastupnik u svim pregovorima i da ima pravo na 20 posto od njegovih ukupnih prihoda ostvarenih kroz njegovu glazbenu karijeru u navedenom razdoblju od 5 godina neovisno o tome da li ga je zastupao . Pravo na zastupanje je pravo ali ne i obaveza organizatora.

clanak 16.
Kandidat prihvaca pravo organizatora da mu potpisom ovog ugovora daje suglasnost da bez daljnjih pitanja i suglasnosti JEDNOSTRANO prenese ovaj ugovor na trecu osobu po vlastitom izboru

clanak 10.
Kandidat se obavezuje organizatoru za svaki pojedinacni slucaj nepostivanja bilo koje obaveze iz Ugovora i Pravilnika ( npr. odustajanje od sudjelovanja ) isplatiti 5 milijuna kuna.

clanak 11.
Kandidat se odrice bilo kakvog potrazivanja od organizatora za vrijeme trajanja projekta kao i poslije toga VREMENSKI NEOGRANICENO u slucaju nastanka stete eventualne stete

clanak 5.
Kandidat.......kad primi takav nalog od organizatora za cijelo vrijeme trajanja projekta, te svakodnevno biti na raspolaganju organizatoru radi bilo kojeg oblika aktivnog sudjelovanja u projektu kojeg mu organizator nalozi bez obzira da li je to vezano na predmetni projekt ili na neki drugi motiv , razlog ili okolnosti.


To se zove slava sa cijenom . Ali tko voli, nek izvoli.

No comments: