Monday 24 November 2003

JOHN NIJE SHVATIO...

John Dvorak u kolumni u PCMag-u ponovno kritizira weblogove/blogove. A Steve Gillmore u kolumni za Eweek odgovara Dvoraku pod naslovom " John, you ignorant slut "

Njegova teza (Dvorakova ) je da s blogovima gotovo i da nisu vise vrijedni paznje te zakljucuje da ce nestati jer je " pisanje zamoran posao ". Najvise se poziva na nedavno objaljeno selektivno istrazivanjem ( i amero-centricno ) Perseus tvrtke. Dvije glavne su mu teze da se to dogadja zbog " toga sto mnogi ljudi nakon nekog vremena prestaju pisati blogove i druga stvar je da se "veliki medijski igraci " prihvatili koncept blogova i stopili ih sa svojim news sajtovima."

Prvi argument mu pobija nedavna izjava vlasnika web servisa Technorati koji je rekao da novi blogovi nicu i dalje eksponencijalno i time oni imaju stalnih problema u odrzavanju svoje usluge ( pa nadogradjuju back end IT infrastrukturu ). U svijetu svakodnevno nicu novi blog alati.
Sljedecu stvar Dvorak je svatio sasvim pogresno. On polazi od cinjenice da mnogi misle da su blogovi revolucija i s druge strane da su blogovi prijetnja novinarstvu kakvog poznajemo.

Ma nitko vise ozbiljan ne misli da su blogovi revolucija ( oni su evolucija interneta ) niti da su ikakva prijetnja novinarstvu. To nitko ne tvrdi i Dvorak pokusava ismijavati ljude koji to misle ali ne vidi da si " skace u usta " i da doista niko ne misli da su blogovi tako znacajni. Novinarstvo ce i dalje savrseno funkcionirati na stari nacin i bez ikakve prijetnje iz blogosfere. To je jasno svima. Samo Dvorak je kriticar blogova koji NE PISE BLOGOVE pa nije ni cudi da pobrka loncice oko toga. ( bi li covjek vjerovao onome koji "zna " sve o zenama a nikada nije imao curu ? )

I uopce nije jasno kako on to misli da ce blog format izgubiti znacaj jednom kad ga prihvate velike medijske kuce ? Blogovi su besplatni i lako upotrebljivi alati za izradu dinamicne i lako odrzavane web stranice i u velikoj vecini slucajeva posve besplatni. Svatko to moze danas raditi ( publicirati na webu ) bas kao sto moze svakome u svijetu poslati email. Blogovi su najjednostavniji alat za odrzavanje sadrzaja na nekoj stranici ( najjednostavniji content management system na svijetu i to za svakoga, vrlo demokraticno bismo rekli )

Tvrditi kako to Dvorak radi da ce blogovi jednom kad postanu dio "velikih - mainstream medija " kao sto se to sada dogadja u SAD-u ( Washintgton Post, MSNBC ) izgubiti svoju primarnu privlacnost ( jednostavno, besplatno publiciranje na webu bilo cega , teksta, slika, video zapisa, glasa ) u kombinaciji sa drugim social -oriented alatima- jest NAIVNA. Blogovi u medijskom eko-sustavu imaju i mogu imati zanimljivu ulogu filtra i korektiva medija( kada je kriticna masa bloger u pitanju , naravno ) . I uvijek ce biti oni koji ce zeljeti upotrebiti blog format i funkcionalnost tamo gdje to ima smisla i na nacin na koji to ima smisla. Jednostavno.

John, pusti "ludo" da zivi ! :))

No comments: