Friday 21 November 2003

CARNet-ovi REFERALNI CENTRI

Tek sam nedavno shvatio sto zapravo znace CARNet-ovi REFERALNI CENTRI. Jos na INFO sajmu sam kod CARNet-ovog standa kratko razgovarao sa curom iz CARNeta koja mi je objasnila da ti centri sluze za , uglavnom , profesore i nastavno osoblje na nasim sveucilistima kao jedinstven mjesta koja im mogu pomoci ako zele ponuditi ucenje na daljinu za svoje studente, ili neke tecajeve sto sve spada pod onu sintagmu e-learning.

Tek sam sada svatio listajuci brosure kako je to zbilja prvi ozbiljniji pristup pri uvodjenju e-learninga na nasa sveucilsta. Ti REFERALNI centri su podjeljeni prema namjeni kojoj sluzi.
Ima ih 8.

Svaki centar ima koordinacijski tim sastavljen od profesora, suradnika vanjskih i studenata.

Prvi centar je onaj za PRUZANJE PODRSKE SVEUCILISNIM NASTAVNICIMA U PRIMJENI IT-A (INFORM.TEHN.) U NASTAVI.
Drugi je onaj za ODABIR COURSEWARE ALATA( PROGRAMA ZA IZVODJENJE NASTAVE ). Tu se na jednom mjestu moze vidjeti koji je najbolji softver za ucenje na daljinu, kolko kosta, i kakve je kvalitete (ima i besplatnih alata npr. Claroline )
Treci referalni centar je za IZRADU OBRAZOVNIH MATERIJALA (kako izraditi prirucnike, udzbenike, ppt prezentacije i sl. ).
Cetvrti centar je za ODABIR RACUNALNE I PROGRAMSKE PODRSKE ( njima se treba obratiti za savjet oko izbora operativnih sustava, i dodatnih nuznih programa za izvodjenje IT podrzane nastave ).
Peti centar je za PRIJAVLJIVANJE PROJEKATA OBRAZOVANJA NA DALJINU (informacije o dostupnim linijama kreditiranja i sl. )
Sesti centar je za IZRADU MULTIMEDIJALNIH ELEMENATA I NJIHOVU PRILAGODBU ZA INTERNET (World Wide Web ) gdje se mogu dobiti infosi o alatima i cijenam takvih alata.
Sedmi centar je za METODIKU I KOMUNIKACIJU OBRAZOVANJA NA DALJINU ( kako uopce pristupiti online nastavi, koje metode koristiti i sl. )
I zadnji je centar specijaliziran za SAMOPROCJENU I PROCJENU ZNANJA UZ PRIMJENU IT-A ( savjeti o alatima i nacinima testiranja takvih znanja kod donosenja odluka za e-learning )

Nije to nista lose, samo u praksi je tesko ocekivati da ce e-learning dobiti boom tako brzo na nasim sveucilistima. Mislim da su te stvari dusu dalo za one male tvrtkice koje nude obrazovanje iz nekih podrucja. Npr, gdje se poducavaju vjestina rada sa novim tehnologijama ( PC, internet, multimedija ), pa i auto-skole. Ako se dobro upotrijebe ti alati mogu mnogim ljudima pomoci u brzem i laksem ucenju na utemeljenom na novom iskustvu. Ispred kompjuterskog sucelja ili zasto ne- mobilnog telefona :))
Vidio sam kod tvrtke Algebra koja nudi i organizira niz tih IT tecajeva koristenjem jednog courseware alata ( Lotus Learning). Tecaje je jednostavno struktuiran i oni ih misle ponuditi velikim firmama za treniranje svojih kadrova ( INA, HT, HEP ... )
Pamet u glavu. :))

No comments: