Friday 31 October 2003

LONDON vs. SELENDRA

London. Grad legendi, mitova, kraljevskih intriga, duha kolonijalizma, dosadne kise, uzurbanih bankara i financijera koji se slijevaju prema City-u. London je savrsen za tzv. gradjane svijeta. Kozmopolitizam na svakom koraku. I cockney. Prokleti cockney naglasak. Zbog njega se covjek mora praviti englezom.
Oces -neces ! Indijski restoran na uglu...prava stvar. Indish. Singlish.Neka mjesavina naglasaka doseljenika i slabog engleskog. Klaustrofobija podzemne zeljeznice. Vrebanje Al Qaide. Carinski officer sigurno gleda u tebe kao u potencijalnog samoubojicu -terorista. Oko toga nema zeke-peke ili odmah letis na ispitivanje i security clearing.
Demokratska zemlja, ta Velika Britanija. Pih, mozda bolje reci demokratski bunker. Kako obicno i blentavo izgledaju oni crveni autobusi u koji se vozikaju hrpice turista nebi li sa gornjeg kata autobusa imali bolji pogled na arhitekturu . Gledajuci u londnoske gradjevine covjek stjece gorki okus u ustima zbog osjecaja da je mnogo ljudi moralo "pisati krv" da bi svo to prirodno bogatstvo (zlato, rudace ) bilo dopremljeno iz udaljenih svjetova prije par stoljeca kako bi engleski bogatasi imali "dobar ukus" za gradnju svojih loznica i vladinih zgrada.
Ipak, moze se slobodno prosetati Trafalgar Squarom u majici sa Bobanovom 10, i crveno-bijelim kockicama. Nitko nece zabiti noz u ledja. Nitko vam nece baciti bocu u glavu. Lijepo. Taj London. Samo cijene stanovanja su u padu ali astronomske. Fuck you London!
Bas si selendra !

No comments: