Wednesday 8 October 2003

HAMAS ZICAO FBI-A, A IZRAEL OSTRI ZUBE

Ma ovo zvuci vrlo interesantno. Za vrijeme predsjednikovanja predsjednika Billa Clintona , americki FBI ( federalna policija ) je tajnovito slao novac teroristickoj organizaciji Hamas(to je ona koja svako malo voli potamaniti nekoliko izraelaca ) i to bas u isto vrijeme kad je gospon Bill pokusaval posredovati u pregovorima Izraela i Palestinske vlasti. Javlja Associated Press nakon sto su te cinjenice izasle ne vidjelo iz sudskih dokumenata i pojedinacnih intervjua. Opravdanje za takav cin je bila navodna zelja FBI-a da sazna kako ce HAMAS upotrijebiti taj novac. Ha, ha...zar su mislili da ce ga Hamasovci upotrijebiti za kupnju vanil secera svojim zenama kako bi pekle kolace...ha, ha...Ili je taj novac s namjerom isao preko raznih "prikrivenih kanala " ? Tesko je reci ovako od oka...ali bedasto je. Mora se priznati. I da, ovaj vikend su se dogodila nova znacajna sranja na Bliskom Istoku. Izrael je napao Sirijski teritorij. Prvi napad u 30 godina . Izlika ? Teroristicki kampovi Palestinaca. Izlika se brzo nadje. No, ovi zadnji potezi Sharonove vlade , plus neki glasovi u Washingtonu ( isto kor ljudi, neokonzervativnih ideologa ) ukazuju na pojacanu prijetnju izbijanja regionalnog rata na Bliskom Istoku. Lose vijesti u svakom slucaju.
Kad sam se vec zalaufao oko tih sranja sa medjunarodnim odnosima onda cu spomenuti jos jedan trend-obrazac koji se sve vise ustaljuje kao zdravo-za-gotovo.
Trend koji je vidljiv u oblikovanju nacionalne i sigurnosne politike nekih drzava. Pocelo je sve sa onom bolesnom strategijom nacionalne sigurnosti SAD-a koju su oblikovali uski krugovi neokonzervativnih ideologa u kojoj centralno mjesto zauzima teza " da SAD ima pravo izvrstiti preventivne napade na drzave i subjekte koje su prijetnja njihovim interesima u svijetu....Kljucna rijec je PREVENTIVNI NAPAD. Presedan je napravljen preventivnim napadom na Irak.
Logika je " ajmo mi prije njih nego oni nas" i sve to u Americi puse jos uvijek na strahu od reznih oblika terorizma. Spirala zna je pokrenuta. Sada u tom kontekstu preventivnih ovog-onoga treba poslusati politicku retoriku Izraela i ...Rusije...i Indije...Bingo !!! Sharon, Izrealski premijer izjavljuje a prenosi Reuters: Izrael ce svoje neprijatelje napasti bez obzira gdje su i bez obzira kad..Napao je Siriju...Ministar obrane Rusije izjavljuje sljedece neki dan prenosi BBC: Rusija ne iskljucuje preventivne udare ukoliko to zatraze nacionalni interesi.
Ipak na kraju krajeva tu je nesto sto se zove: Medjunarodna zajednica. Sve te drzave su svjesne da ipak nemogu radikalno primjenjivati takve doktrine bez zelenog svjetla od medjunarodne zajednice. Iako ce se na trene ponasati poput " zlocestih fakina". Ali, ono sto zelim ovim naglasiti je da je americka sigurnosna politika izvrnula neke stvari "naglavacke" i u najmanju ruku unjela otrova u medjunarodne odnose a mozda, prema nekima, i novu utrku u naoruzanju sto za par godina moze imati fatalne posljedice za regionalnu ( Bliski Istok, juzna Azija ) i svjetsku stabilnost.
Doktrina: " ajmo mi njih dok oni nisu nas". Idem i ja sad do Prestiga preventivno popiti kavu s mlijekom...zbog ociju i glave koje trebaju ostati do navecer bistre da bi se obavilo jos nesto poslica. :-)) Moja druga kava danas. Nije lose...nije!

No comments: