Friday 10 October 2003

JURKAS I KOZUL U RINGU

I tako danas naletim na zanimljivu svadju dvaju glazbenih kriticara u Hrvatskoj. Prepisku bolje receno. Akteri: Tonci Kozul, nekadasnji urednik pop-kulturnog magazina Nomad i pokretac DOP magazina Andjelko Jurkas.
Bogte kako su si oni stali na zulj...Jurkas odgovara Kozulu nakoh Kozulovog napisa u Denimu. S moje perspektive ta mi se svadjica cini totalnom smjesnom i nebitno. Kaj to mene se tice...nista...tocno. Ali je zanimljivo pratiti pricu dva osobenjaka.
Tko je u pravu ? Pa nitko nije ni u krivu. Rekoh da mi je sasvim svejedno. Neutralan. Nepoznam ta dva tipa osobno, nisam pop-kulturno tolko nacitan ali imam svoj stav. Poznato mi je njihovo kriticarsko djelovanje u osnovnim crtama i neosporno je da je rijec o dva snazna kriticarska " lika " sa osobnoscu, stavom, stilom ali dijametralno suprotnim stavom kakvo bi se rock kritika trebala pisati.
Jurkasa osobno nepoznam ali znam za njegove glazbene , izdavacke i promtorske aktivnosti i covjek to doista radi sa uzasno puno strasti i to sasvim OK. Nastranu one price o egtripovima...
Druga je stvar, sto se citajuci neke njegove tekstove ponekad nazire natruhe autokratske svijesti :-)) Ipak, bez obzira kakve se price ispreplicu o njegovoj osobi ( Kozuli ide bez potrebe nisko s onom pricom o sociopatu ) Jurkasa cijenim.
E sad, suma sumarum , oko cega se oni uopce spore ? Meni se cini da je rijec ovdje o velikim tastinama . Tocka. Nomada vise nema. DOP i dalje postoji u ovom i onom obliku. Ne bi bilo lose da postoje oba.
Neka...ali tuzna je cinjenica da se takav tip magazina ( slaba kupovna moc, sponzorska nezainteresiranost, uskiji krug publike ) kao izdavacki projekti tesko drzi iznad vode u hrvatskim "neprilikama". I sad zasto iz te zagrebacke perspektive omalovazavati i deflatirati jedan projekt entuzijasta iz hrvatske provincije ? Ne smrdi li to na zavist ? Zar iz Koprivnice nesmije doci jedan nezavisni pop-kulturni magazin ?
Nije tolko profesionalno spleten ( lektorstvo, stamprarija ), honorari su vjerojatno simbolicni i sl. I gdje je problem ? Pa za sve ima mjesta na trzistu. Hrvatska je mala zemlja i mislim da takav magazin mora djelovati u sirem geografskom kontekstu. I zasto ga sada omalovazavati ? Nema potrebe. Malo vise kolegijalnosti ne bi skodilo sa zagrebackog asfalta. Barem se tako meni cini.

No comments: