Tuesday 17 June 2003

PAMETNA MOBILNA KRAĐA

Pojavio se zanimljiv članak u časopisu New Scientist koji spominje mogućnost da naši mobiteli u budućnosti sami troše novac, gotovo bez našeg znanja. Odnosno, mi bi bili samo u poziciji kontrolirati mjesečne limite.
Tko se sjetio takve lucidne ideje ?
Konzorcij nekih od najvećih kompanija potrošačke elektronike, mobilnih operatera koji će ulagati novac u razvoj mobilnih telefona sa takvim mogućnostima. U konzorciju koji se zobe MOBILE VCE ( mobilni WC :-) sudjeluju Nokia, Sony, Vodafone i BBC.
Programi ugrađeni u mobitel trebali bi pratiti sve vaše aktivnosti- naruđžbe, aktivnosti kao što su hotelske rezervacije i sl.
S vremenom bi oni trebali razviti i prepoznati obrazce ponašanja vašeg korištenja mobitela i sami početi donositi odluke ili vas u najmanju ruku savjetovati što bi s njim trebali učiniti sljedeće. Strašno to zvuči ! Morati će postojati neki oblik kontrole. Morati će...Daleko je dan kad će čovjek moći imati kompletno povjerenje u svog mobitela ! Ili u kontrolu svojih potrošačkih impulsa !
Ovi novi mobiteli trebali bi biti na tržištu do kraja 2004.
Zamislite funny situaciju. Npr. platili ste kondom s automata svojim mobilnim telefonom ( micropayment -skida novac s vašeg bona ). Pametni mobitel zvani lopuža tada pošto shvati da ste vi upravo kupili kondom pa automatski šalje poruku vašoj dragoj s porukom " Draga dolazim doma, obuci nešto seksi " :-)) Ili u gorem slučaju automatski vam izlista lokacije sa svim javnim kućama u okolici zajedno s cijenama pa ako jednom padnete u napast vaš mobitel automatski svaki put kad kupite kondom radi isto! Skida vaše teško zarađene kune s mobitela i rezervira seansu u "salonu za masažu" :-))
Pametni neki mobiteli !

No comments: