Tuesday 24 June 2003

BLOGERI ZA NOVI SVJETSKI POREDAK

Amerièki blogeri udruzuju se u postizanju zajednickog cilja: pomoc iranskim studentima u njihovoj borbi protiv iranskog rezima.
Time se neki od utjecajnijih politièkih blogera ( desnicarski krugovi ) u SAD-u pridruzuju medijski orkestriranoj kampanji IZVOZA SLOBODE U ODMETNIÈKE DRZAVE. Vidjeli smo primjer Iraka.
U Iranu navodno postoji 12.000 aktivnih blogera koji æesto za predmet svog bloga imaju politicki aktivizam. Iran je teokratska drzava koja ima vrlo restriktivnu politiku oko slobode govora. Internet je jos koliko toliko jedini medij koji irancima omogucava odredjeni nivo slobodne rijeci. Milijun iranaca ima pristup internetu.
Weblog se savrseno uklapa u tu pricu kao mogucnost jednstavnog, besplatnog, anonimnog web izdavastva. Mnogi zainteresirani u gore navedenim èinjenicama ( oni koji zazivaju promjenu iranskog rezima ) vide veliku sansu za iranske blogere kao zajednice koja svojim aktivizmom moze generirati dru?tveno- politicke promjene. Barem ih potaknuti ako nista drugo.
E sad cemu tolika zainteresiranost desnicarske blog zajednice u SAD-u za iranske studente i iranske blogove ?
Niveliranje javnog mijenja vlastitog stanovnistva i pripremanje stanovnistva da jednog dana shvati ( indoktrinacija neokonzervativnim idejama ) politicke zbrke oko iransko -americkog odnosa koje bi moglo jednog dana kulminirati otvoreno podrskom SAD-a za korijenitim reformama iranskog drustva.
Prema nekim vijestima iranski sah u egzilu vec debelo odlazi na coctail partije kod raznih utjecajnih politickih grupacija kao sto su neokonzervativni think tankovi ( masinerija koje producira politicke ideje vrlo bliske Bushovoj hunti). Zar ne bi bilo lijepo imati prozapadnu vladu u Teheranu koja bi davala sakom i kapom koncesije za naftne izvore, a sve te promjene izvrsene bez direktong vojnog uplitanja- koristenjem nezadovoljne domace gomile zudne za promjenama ??? :-))
I znate sto ? Idemo se kladiti. Moje misljenje ( koliko god se ja snebivam nad tim zamislima ) da ce Iran " pasti ". Rok dajem od 3-5 godina. Naavno, utjecaj blogova u tome nece imati kjucnu rijec vec ce to biti kombinacija pritisaka - unutrasnjih i vanjskih .
Jos nesto. Vrlo, vrlo bitno. Demografija iranskog drustva. Ni manje ni vise: 70 posto stanovnika je mladje od 30 godina. 70 % !!!!!
Moja teorija. Uzmi lili ostavi. Nebitna teorija za cijelu pricu.
Ne treba pretjerivati o utjecaju blogova ( posebno u Americi ) na javni diskurs i javno mijenje ali je èinjenica da je 2003 godina bila u znaku nekih utjecaja na javnosti iz svijeta blogova.
Tu su primjeri skandala oko Trentta Lotta ( americki politicar ), uru?avanje ugleda New York Times-a, rasprave oko rata u Iraku- sve primjeri koji su doista pokazali kako se puls blogosfere ( svijet blog zajendice ) prelijevao na glavne medije koji se glavni medijski faktor.

No comments: