Friday 27 June 2003

KUPIŠ ZA 30, PRODAŠ ZA 180 !
ŠTO JE TO A DA NISU SVINJSKE POLOVICE ?


Dioničari Podravke treba li bi biti ljuti. Zbog neravnopravnog tretmana pri kupnji dionica dotične tvrtke. Ako danas želite kupiti dionice Podravke podrazumijeva se da će te to obaviti preko svojega brokera koji će dati nalog na Zagrebačku burzu ( Podravka je uvrštena u 1.kotaciju ) i transakcija će se obaviti po trenutnoj tržišnoj cijeni- to je prema mojim posljednjim informacijama oko 182 kune. Točka.
I tako ispadnete majmun jer počujte što će se drugi tjedan dogoditi s nekim Podravkinim dionicama ukoliko to netko ne spriječi jer je stvar skandalozna.
Vi možda postanete dioničar Podravke ali ne pod ravnopravnim uvjetima. Evo kako ! Netko je ravnopravniji od vas. Tko ? Neki đekovi i face koji si namještaju kupnju dionica Podravke po mnogo jeftinijoj cijeni iz portfelja kojim za hrvatsku državu raspolaže Hrvatski fond za privatizaciju ( agencija koja raspolaže državnom imovinom ).
Drugi tjedan HFP iliti fond prodaje preko Varaždinske burze iz državnog portfelja udjele u 80 poduzeća medju kojima i onaj iz Podravke. Razlog ? Kako se to u stručnom žargonu kaže: pokrivanje kapitalnih izdataka države.
Oko Podravke- riječ je o 80.000 dionica . Iliti 1, 32 % vlasničkog udjela.
Početna cijena na javnoj dražbi Varaždinske burze biti će 75 kuna. No, koja je caka ? Na takvim dražbama kupci tih dionica mogu biti samo tzv. Imatelji prava. To znaći da takvi moraju po sili zakona kupiti cijeli ponudjeni paket.
Ali gle vraga ! Kada se pravima plaća paket dionica onda one iznose 18 do 40 vrijednosti dionica što nas jednostavnom računskom operacijom dovodi do toga da će onaj koji kupi paket dionica Podravke platiti – 30 kuna po dionici. 30 kuna !! Kupiš za 30 i za nekoliko dana prodaš po cijeni oko 180 kuna. Čista zarada 8 milijuna kuna.
Tko bi mogao biti kupac takvog paketa koji ukida neke osnove ponašanje na tržištu kapitala – transparentnost i ravnopravnost ?
Neke glasine u Koprivnici i u Podravkinim krugovima tvrde da je riječ o ODABRANIMA , ljudima koji su lobirali na ljude u HR fondu za privatizaciju. Kako god gledano tu nema dovoljno jasnih namjera za navedeno ponašanje.
Komisija za vrijednosne papire bi morala stopirati prodaju tog paketa. Danas je u članku u Večernjem bila i izjava glasnogovornika Zagrebačke burze – Karduma Željka koji je na jasan rekao da bi porezne obveznike trebalo pitati što misle o takvom raspolaganju državnom imovinu. Ako pitate mene – to je pizdarija skandalozno. Izgleda da su se «stari dečki» ponovno dogovorili između sebe.


No comments: