Friday 27 June 2003

LEGENDA O PICOKIMA

Ovih dana lutati ću po Đurđevcu. Tri dana traje tradicionalna priredba koja se zove Picokijada. Turizam Đurđevca. Znate, one stvari: red izložbi, red koncerta, red promocije, red neke priredbe za mase, puno šatora sa pivom i kotlovinom ( i pecenim picekima ).
Ako ste danas čitali Večernji list niste o tome mogli puno saznati. Ipak, Večernji je medijski pokrovitelj tog trodnevnog dogadja. Medijski !!!
Danas je bio jedan poveći članak u Večernjem u kojem đurđevačka dopisnica spominje početak priredbe. Ali članak je vrlo općenit i neupućeni promatrač neće imati niti inicijalnog interesa posjetiti Picokijadu niti je bio tim člankom dovoljno informiran. Večernji- medijski pokrovitelj !!!
Kao, on je taj koji će hrvatsku javnosti informirati ponajviše o tome.
Školski primjer kako moj blog može uletjeti u igru. Dopisnica iz Đurđevca nije uopće objasnila što je to Picokijada iliti Legenda o Picokima kako se priredba zove. Njoj je to razumljivo. Ali netko tko je danas u prolazu čitao regionalno izdanje Večernjaka i nije odavde- teško da zna o čemu se radi.
Legenda o Picokima je – legenda. Jednostavno. Turci su tamo prije par stoljeća opsjedali đurđevačku utvrdu ( koja i danas stoji na istom mjestu ). Danima su je napadali. Neka mudra starica unutar zidina se dosjetila kako taktički zajebati zavarati turskog Ulama Bega.
Ispaliti iz topa picoka na turske agresore. Ispaliti živoga pijevca ( pijevac= mužjak kokoške) iz topa na Turke. Vidjevši turci da stanovnici unutar zidina imaju dovoljno hrane da se mogu s njome razbacivati odlučili su odustati od opsade i – otišli. A prava je istina bila da je taj pijevac bio jedan od zadnjih.
Riskantan potez reklo bi se iliti blef. Da je starica danas živa bila bi George Soros ! Tako je ta inovativna radnja jedne žene u podmakloj menopuzi dobi spasila stanovnike djurdjevackog starog grada koji su od tada nazivani – picoki. Centralni događaj trodnevne priredbe – simulacija napada na
povjesnu utvrdu sa preko 300 statista uz odličnu pirotehniku. Pozor- priredba nije idealna za želudac članova društva za zaštitu kokoši i pijevaca. J) Ove godine scenski prikaz režirati će Krešimir Dolenčić- ravnatelj Gavelle. Tko to nije vidio- mora ! Put pod noge pa u Đurđevac.
Bez Večernjaka pod rukom. Danas navečer na maloj pozornici starog grada sviraju The Beat Fleet, Gustafi, Cinkuši i još hrpe mladih demo bendova. Ulaznica 40 kuna.
Pametno je parkirati kod sportske dvorane. Sutra je vrhunac izložba kolača. Morate vidjeti te slatke umjetničke kreacije podravskih žena. Ivanka Boljkovac, operna primadona praviti će tortu na licu mjesta.
Navečer u subotu je scenski prikaz. Neznam koliko će biti ulaznica. Treba doci puno prije jer će biti gužva. Za nedjelju neznam kakav je program.



No comments: