Monday 2 June 2003

ORUŽJE ZA MASOVNO ZAVARAVANJE


Saga oko iračkog oružja za masovno uništenje i dalje traje. Američkom režimu je to bilo glavno opravdanje za službeni ulazak u rat i invaziju. Mnogi su stručnjaci upozoravali da Husseinov režim nije nikakva prijetnja niti susjedima niti SAD-u jer nema kapacitete za razvoj takvog oružja. Američka hunta učinila je sve da uvjeri javnost u ispravnost svojih stajališta.
Posljednjih dana raste pritisak na vladu SAD-a i Velike Britanije oko pronalaženja oružja za masovno uništenje.
Oružje nije nađeno, a vjerojatno niti neće. Što to sve govori o kredibilitetu američke vanjske politike i kako na takvim osnovama graditi budući svjetski poredak ?
Glas Amerike je u svoj reportaži objavio razgovor s kemičarem koji je radio na nuklearnom programu u Iraku, i koji tvrdi da je Irak još 1991. odustao od takvog programa.
Izvod iz reportaže:


Jedan irački kemičar koji je radio na programu za masovno oružje kaže da je Irak prestao s proizvodnjom takvih oružja nakon Zaljevskog rata 1991. godine.
No gospodin Thomas kaže – da koliko on zna – Irak nije raspolagao s takvim objektima niti oružjem. Kao dužnosnik koji je radio na programu bojnog plina V-X, Khalid Francis Thomas napominje da je još 1991. godine dobio naređenje da se prekine s analizama tog bojnog plina i prijeđe na analizu pesticida i herbicida. 1998. godine napustio je laboratorij u kojem je radio i posvetio se prodaji lovačkog oružja. No ove godine on i drugi znanstvenici pozvani su ponovno u laboratorij, a naređenja im je davao Amer al-Saadi, osoba zadužena za vezu s inspektorima Ujedinjenih naroda.


Američki dužnosnici i dalje ponavljaju poput papiga "još samo malo, naći ćemo oružje 100 posto". Prokleto su cinični cijelo vrijeme.
Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da ispitivanje osoba poput Amera al-Saadija može biti odlučujuće za utvrđivanje sudbine oružja za masovno uništenje:
"Možda ćemo moći točno utvrditi što se dogodilo. Sada smo u procesu ispitivanja. Moguće je da su Iračani odlučili uništiti oruže prije početka. Doznat ćemo više kad zaključimo ispitivanja."
Jeste gledali nekada vrlo popularan crtić Štumfovi ? Moj nekada omiljeni crtić.
Papaštrunf je bio lik koji je bio glavni mudrac među štrumfovima i koji ih je vodio na razne pješačke ture na što bi iscrpljeni štrumfovi iz kolone dovikivali : " Papaštrunf, ima li još puno ? "- " Još samo malo ..samo malo ".

No comments: