Friday 13 June 2003

JUGOISTOČNA EUROPA SE BUDI ?

U Beču je nedavno održana financijska konferencija koju je organizirala Bank Austria, članica HVB grupe na kojoj su sudjelovale mnoge glavešine iz političkog i ekonomskog miljea.
Nekoliko zanimljivih citata koji opisuju okruženje i duh vremena u kojem živimo:
Henry Kissinger, bivši državni tajnik SAD-a i progonjeni ratni zločinac kaže:

On je tumačeći trenutačne političke odnose u svijetu ustvrdio kako je neosporno da smo na pragu još jednog američkog stoljeća i da tako skoro nitko neće SAD-u u političkom i vojnom smislu oduzeti primat.
Bivši američki državni tajnik smatra da bi i SAD i EU ubuduće trebale izbjeći konfliktne situacije u kojima jedni protiv drugih traže saveznike u drugim dijelovima svijeta. Članice sjevernoatlantskih integracija uistinu se nalaze u 21. stoljeću u dobu globalizacije, dok je istodobno u Aziji na snazi odmjeravanje snaga kao u 19. stoljeću, a na Bliskom istoku se vode ideološka sukobljavanja nalik onima iz 17. stoljeća.


Kissinger je na tragu one američke agresivne politike utemeljene u novoj amaeričkoj doktrini Pax Americana u kojoj se zacrtalo da je jaka, imperijalistička Amerika dobra za održanje mira u svijetu , politike koja ne smije biti izazvana niti u jednom dijelu svijeta a niti u svemiru.
Što je rekao Hans Dietrich Gensher , čuveni nekadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke koje mi građani Hrvatzske pamtimo po izuzetnom lobiranju za nezavisnost Hrvatske:


...vjeruje da je nužno repozicioniranje EU-a i ističe da su upravo EU i SAD odgovorni za stvaranje stabilnog svjetskog poretka u duhu pravednosti, ali su isto tako one i odgovornije od drugih zemalja kada je u pitanju transparentnost financijskih tržišta.


Najzanimljive stvari izrekla je glavna ekonomistica Bank Austrie- Marianne Krager:


S druge strane, zemlje jugoistočne Europe (Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Albanija i Makedonija), istaknula je, imaju prosječan BDP po glavi stanovnika od 2132 eura, što čini svega 35 posto BDP-a budućih članica EU iz srednje i istočne Europe (prosjek 6091 euro). Među zemljama jugoistočne Europe ističe se Hrvatska s BDP-om per capita od 5270 eura, ali i činjenicom da je od svih zemalja jugoistočne Europe od 1991. do 2002. godine primila najmanje financijske potpore EU-a.


Da, nama su dali najmanje financijske pomoći. 1995 zamrzli su nam Phare program koji je bio znacajni udarac za hrvatske financije. Bili su skrti, a i zbog politickih prilika u nasoj zemlji nisu bili velikodusni.
Ali zbog nise pocetne baze izgleda da jugoistočna Europa ima itekako prostora za nepredovanje.
Ponovo gospodična Marijana ( o slatka Marijana ! ):


Tržište jugoistočne Europe, naglasila je Kager, nakon političkih promjena posljednjih godina na najboljem je putu da postane najbrže rastuće tržište u istočnoj Europi. Lani je gospodarski rast u tim zemljama iznosio prosječno 4,5 posto BDP-a, dok je prosječan gospodarski rast u osam zemalja istočne i srednje Europe koje uskoro postaju članice EU iznosio 2,4 posto.


Baš se pitam hoće li onda to u praktičnim terminima rečeno značiti da se u godinama koje slijede očekuju značajna strujanja investicijskih fondova prema HR tržištima kapitala i nekim najvrednijim hrvatskim tvrtkama izlistanim na burzama? To bi bilo lijepo.

IZVOR: Vjesnik, politički dnevnik , 14.06.2003

No comments: