Tuesday 13 January 2004

SLIJEPAC U SOBI GLUHIH LJUDI

Bivsi americki ministar financija Paul O'Neill u svojoj knjizi objavljuje kontroverzne tvrdnje - javlja Reuters. Tvrdi da je predsjednik Bush i njegova klika od prvoga dana trazila nacina i izgovore kako pokrenuti akciju upada u Irak i svrgavanja Saddama Strasnog.

O'Neill u knjizi objavljuje dokaze i spominje interne dokumente koji su pokazivali jasno propitivanje stanja za mogucu akciju ( pretrazivali su se dokumenti o stranim naftnim interesima u Iraku- Rusije, Francuske , te dokumenti o organizaciji poslijeratnog Iraka ). Bilo je to jos prije 11.rujna i napada na Ameriku.

Onda je dosao 11.rujna. Poznato je da je nekoliko dana nakon toga dogadjaja iz Pentagona na celu sa Rumsfeldom krenuo pritisak na Busha da se osim na Afganistan pokrene akcija na Irak, iako nije bilo nikakvih direktnih dokaza koji bi upucivali na Saddama. Covjek koji je te subote ( nekoliko dana poslije 11.09. ) sprijecio plan bio je Collin Powell koji se suprotstavio tome na kriznom zasjedanju vijeca nacionalne sigurnosti u Camp Davidu .

O'Neill ovaj vikend ima intervju na CBS-u u kojem skepticno govori o preventivnoj strategji SAD-a i o svojem osobnom iskustvu u susretima sa Bushom koji su ga uvijek iznenadjivali jer

He likened Bush at Cabinet meetings to "a blind man in a room full of deaf people,"



Nadopuna nesto kasnije >

Time magazin
> Ispovijesti iz Bijele Kuce

No comments: