Tuesday 27 January 2004

MASOVNOM AMATERIZACIJOM DO 15 MINUTA SLAVE

Billmon i dalje izvjestava iz Davosa. Prepricava svoje vidjenje blog panela i rasprave koja se odvijala oko toga kako utjecaji transformiraju medije kakve znamo ( ne one kod nas, naravno, tko bi njih transformirao ;))
Iako je odusevljen samom cinjenicom da se ta tema nasla tamo za debatiranje, uz sav svoj entuzijazama za blog format nije naivan i cvrsto stoji na zemlji kad veli da mu se tvrdnje Jay-a Rosena cine malo preoptimisticnim.

Sasvim se slazem s njim. Mnogi u tu pricu o blogvima naivno ulete kao da je rijec o propasti novinarstva i slicno, sto uopce nije tocno.
Mislim da novinarstvo nece s tim nikada imati problema jer kao takvo ono ce i dalje biti rezervirano za profice i ljude koji znaju dostatan fact checking a ne cut and paste pristup kao jedini moguci.
Blog je samo jedan format koji je sam po sebi nebitan i kad se ustali trebao biti biti neprimjetan. Stvaranje sadrzaja na taj nacin je nesto sto je mnogo vrednije jer je skroz decentralizirano, cesto vrlo jeftino, tehnicki nezahtjevno, nema urednicke ruke, svjedocanstva iz prve ruke...Fragmentirani i nasumicni, povremeni izljevi reportiranja bez iskljucivog napora za tim.

Stoga, jos jednom, kako ja to shvacam; blogovi nisu nikakva prijetnja niti novinarstvu niti mainstraema medijima ali su zanimljiv fenomen koji dolazi " sa ruba " na krilu sveopceg trenda masovne amaterizacije.. Billmon svjedoci :
This is what terrifies the mass media: the threat of losing control of the news agenda. There were a number of mainstream journalists in the audience at the
Davos session, and after the speakers had spoken they stood up one after the other to protest the Brave New World they thought the panel was trying to sell.

One guy from Business Week was particularly outraged about the whole thing. He waxed eloquent about the importance of the news "filter" (in my day we called it the gatekeeper function) as mankind's last best defense against the barbarian hordes. I felt like I was listening to a buggy whip manufacturer, circa 1910, talking about the growing threat of the automobile.





No comments: