Tuesday 6 January 2004

ISKUSTVO CITANJA DIGITALNIH NOVINA- KORAK DALJE !

Prosle tjedne sam bio pozvan testirati beta verziju novog digitalnog izdanja britanskih novina The Guardian.

Ovo mi je vec drugo iskustvo beta testiranja necega. Beta znaci da je rijec o eksperimentalnoj verziji nekog programa, aplikacije , softvera i sl gdje se pokusava iskustvom koristenja popraviti funkcionalnost..

U ljeto ove godine testirao sam jedan sjevernoamericki blog alat. Sada testiram digitalne novine. Guardian sada razvija jedan vrlo inovativni koncept digitalnog izdanja svojih papirnatih novina.
Naravno, najveci problem digitalnih novina je teskoca u prilagodjavanju papirnatoga izdanja iskustvu citanja na webu. Iskustvo citanja nije ni priblizno isto i jos dugo niti nece.
Nema zamjene za taj osjecaj kad se negdje zavalite, razlistate novine- fleksibilnost citanja jednostavno nije ista. Papiranato izdanje je u mojim ocima i dalje nezamjenjivo.

Sada Guardian pokusava otici korak dalje i ovime sto sam vidio na vlastite oci- Guardian ce biti najugodnije novine za citati na netu, s obzirom da ce sucelje biti prilagadjeno papirnatom izdanju.
Tesko je to ukratko opisati ali navigacija citanja je doista nesto novo.
Jedan od glavnih pokretaca i motora tog digitalnog izdavastva u Guardian novinama je Simon Waldman, direktor digitalnog odjela koji inace pise i privatni blog.
Kad te nove izadju iz eksperimentalne faze i ponudi se trzistu racuna se da ce oni imati nekoliko modela naplate pristupa sadrzaju takvim novinama. Od mjesecne, godisnje pretplate i cega li sve ne.
Samo drugo je pitanje koliko ce biti povoljno citateljima i koliko ce oni imati inicijative. Problem duplog placanje ce biti jedan od najvecih problema.
Kupite nekad novine na kiosku a toga istog dana odete na net pogledati breaking news komponentu novina i tada ponovno morate platiti. To je malo nezgodno.

No comments: