Monday 5 January 2004

SIRA, PUTRA, VRHNJA, MLEKA...

Kao veliki obozavatelj najboljeg, najukusnijeg jela koje se ikada mrijestilo po mojem nepcu, ciji okusi bude niz preosobnih nostalgicnih slika , zelim lobirati za SIR I VRHNJE.

Za one vrijedne mljekarice koje prodaju sir i vrhnje na placu.
Tragedija je da cemo ulaskom u EU morati postroziti odredjene zakone i da ce time nestati mljekarice koje prodaju sir i vrhnje iz vlastite radinosti na HR trznicama.

Iako je zakonska regulacija neizbjezna postoje kreativni nacini kako ocuvati tradiciju prodaje svjezeg sira i vrhnja. Na netu se nalazi deklaracija u kojoj svatko s imalo srca moze potpisati i poduprti deklaraciju. Ovo se prvenstveno odnosi na zagrebacki plac ali i na svaki drugi u RH.

Predlažemo i zahtijevamo zaštitu i standardizaciju svježeg sira i vrhnja zagrebackih mljekarica kao autohtonog proizvoda i obicaja ovog podneblja i društva, djelomicno izuzimanje od osnovne struje uskladivanja sa europskim normama, a da bi se u buducnosti osigurala legalna proizvodnja i prodaja sira i vrhnja po tradicionaloj recepturi i na obicajni nacin



Nama na selu i manjim gradovima ce biti lakse nego ovima u velikom gradu jer cemo uvijek naci neku kumicu koja ce nam isporuciti sir i vrhnje po "domacoj " recepturi mimo trznice. Ja necu onaj industrijski proizvedeni svjezi sir i vrhnje. Necuuu !!!

No comments: