Tuesday 2 September 2003

JAVNE TAJNE / LAZI ( BEZ SEKSA I VIDEOVRPCI )

Britanska inacica Ivica Pasalica, saptac i suradnik britanskog premijera- Alistair Campbell dao je ostavku. Konacno.To je cuveni tip kojeg mediji caste nadimkom SPIN DOCTOR ( vrlo vjesti lazac i retoricar ). Glava je pala nakon sto je u istrazi oko smrti Davida Kellya izaslo na vidjelo da je ipak on uz pomoc Blaira nagovarao mnoge obavjestajce i kljucne ljude u stvaranju slucaja sa irackim nukleranim prijetnjama . U svim tim dosjeima bilo je mnogo neistina, nekonzistentnosti i nevaljalih pretpostavki i cinjenica.
Legendarne su one lazi o pokretnim labaratorijima koje su prepisane iz deset godina stare disertacije nekog studenta. Legendarna je laz " da je Irak u mogucnosti za 40 minuta pokrenuti nuklearni napad na susjede ". Poznato je da do danas nije nadjen niti komadicak nuklearnog ili bioloskog oruzja u Iraku. A o aferi sa komadima nuklearnih centrifuga koje je Irak navodno pokusao nabaviti iz Nigera ne treba niti podsjecati. Svercanje centrifuga nikad se nije dogodilo. Britanski premijer Blair je lagao. Bush je citirao Blaira i svoje savjetnike. Lagao je i on. I onda su razvalili Irak nabrzaka. Odlicno, diktatora vise nema ali ima kaosa u kolicinama u kojima nisu ocekivali i sa cjenom nafte koje se mrda oko 30 dolara po barelu sto nikako nije bilo ukljuceno u jednadzbu. A i konsolidiranje iracke naftne industrije nejde po planu. Geostratezi se ponovno zajebali. Ma, tu disciplinu bi kaj se mene tice trebalo zakonski zabraniti a geostratege baciti u Temzu ( rijeka koja protice Londonom ) i rijeku Potomac ( rijeka koja protic e Washingtonom ). Glavno da engleska kraljica i nizozemska kraljica primaju masne dividende od svoje vjerne "krave muzare"- Royal Dutch Shella. Kriza zapadne demokracije ? Ne, jer zapravo nikoga to nije posebno briga. Realisti znaju da usprkos svemu , "najpopularniji predsjednik na planeti" gospon George Bush, sigurno osvaja novi mandat i da ce glavni drmator iza scene i dalje biti " istinski gospodar ljudske rase "- DICK "MENGELE " CHENEY.
A onda u zimu 2004 i pocetkom 2005 krece novi val imperijalizma. Meta koliko hoces. Otvaram kladionicu. Tko je sljedeci za razmontiravanje ? Iran, Saudijska Arabija ? Ti " orasi " su vec naceti. Ja se kladim na Iran ? Eksport demokracije u Iran je sljedeca operacija. Za Gadafija ce se pobrinuti Hrvati. Nas prezidente Mesic je idealan za ulogu eksporta demokracije u Gadafijevu Libiju. Osim Todoriceve vode, jel !

No comments: