Monday 29 September 2003


DIREKTOROVE MISLI O ZASTITI DIGITALNIH SADRZAJA


Lawrence Blanford, glavni direktor Phillipsovog odjela za potrosacku elektroniku objasnjava zasto nece uspijeti predlozena inicijativa MIAA-e o "digitalnom vodenom zigu " ugradjenom u online sadrzaje kojima bi se stitilo intelektualno vlasnistvo kao i ona inicijativa da se u hardverske komponente ugrade "chipovi policajci" koji bi gasili rad uredjaja koji reproducira neoznaceni diditalni sadrzaj.
Jednom rijecju Blanford zakljucuje " da ce takve inicijative samo stetiti krajnjem potrosacu, ograniciti inovacije, i u praksi je tako nesto uopce tesko provesti ".
Vrlo hrabra izjava jednog visoko pozicioniranoga egzekutivca u jednoj od vodecih kompanija za potrosacku elektroniku u svijetu.
Sto ce na to reci velike "content" ( izdavacke , glazbene, filmske) korporacije ostaje da se vidi. Ocigledno je da te industijske grane imaju totalno razlicitu filozofiju i pristup navedenoj problematici ( intelektualno vlasnistvo, hardverski standardi, Digital Rights Management ) i za ocekivati je konstantne borbe lobistickih udruga ovih industrija.

No comments: