Wednesday 24 September 2003

ZECOVA PRODIKA WEB DIZAJNERIMA I ONIMA KOJI SE TAKO OSJECAJU

Dragi nadobudni web dizajneri, would-be web masteri ili kako se vec nazivate !
Vi izradjujete web stranice za svoje klijente. Onako nadobudno i s visoka gledate svoje musterije koje nemaju pojma o tom vasem HTML-u, FTP-u i slicnim akronimima kojima ih pokusavate zaplasiti kako bi navukli vecu cijenu za izradu web stranica koje su u RH uvjetima u vecini slucajeva obicne brosure i vizit karte na netu. No, dobro, ponekad su pune onog drecavog Flasha koje 60 posto korisnika u RH frustrira.
I sad poglecte dragi webmasteri, web dizajneri : BLOGOVI. Ste culi za njih ? Jeste. Ali ne kuzite bas, ha? Ne, ne, ne bojte se nebuju vam oni otkinuli kruh od ustiju.
Blogovi nisu zamjena za velike, profesionalne i dinamicke i teske stranice. Ne. Ali su jedan trend, gotovo paradigma na internetu ( jer zahtijeva malo drugaciji pristup internet ocekivanjima ).
Blogovi su besplatni u vecini slucajeva , jednostavni za izradu i odrzavanje i ne trebaju nikakva velika tehnicka znanja. I sad pogledajte web stranicu britanskog novinara Stephena Pollarda.
On se nije odlucio prezentirati i biti prisutan na netu preko neke besmislene , staticne stranice nego preko bloga. Izabrao je blog format. On je covjek od pera. Novinar. Pise. Time hocu reci da ce mnogo ljudi htjeti da njihova nazocnost na webu bude prezentirana na drugaciji nacin nego li je to "obican " koncept web stranice. Ja sam u to siguran jer je cjelokupna stvar ekonomicnija i povoljnija za krajnjeg korisnika a i veci je utjecaj na kontrolu sadrzaja kao i interaktivnost stranice.
Blogovi mu pomazu da na njegovom webu bude jasno istaknuto ono sto je najbitnije za njega: NJEGOVI CLANCI ! Fino clanci su sortirani prema datumu, pospremljeni u arhivu, moze se komentirati na svaki clanak, postoji permanenti link da bi se svaki clanak mogao povezati linkom, ima trackback mogucnost ( pracenja tko je nesto napisao o tome clanku na nekoj drugoj web stranici ).
Eto, to je blog stranica
. Malo drugaciji pristup nego li sa " obicnim " i dosadnim web stranicama. Blog nemora biti centralni dio stranice ali moze biti kao dinamicki dodatak na kojem se vazan dio korisnog sadrzajaj stranice.
U RH web dizajneri jos nisu shvatili tu paradigmu i dodatni poboljsaniji pristup izradi web stranica. Pri tome ne mislim blog svugdje i svagdje vec tamo gdje to ima smisla. A naslo bi se...Ovo je savjet jednog NE-WEB DIZAJNERA. Ovo je savjet prosjecnog korisnika interneta...Jos jednom poante zasto je taj novinar izabrao blog koncept za centralno mjesto svoje web stranice ?

No comments: