Thursday 28 February 2002

VOJNIK ZEC

Sve je spremno .Od svih sam se odpozdravio iako to za mene nisu nikakvi rastanci.Boze moj,pa nejdem na Mars.Idem samo u vojsku.Gledam ove neke druge ljude, ta cinjenica da se ide na odsluzenje vojnog roka ,toliko ih zaokuplja kao da se radi o necem fatalnom.Znate ono,krokodilske suze do jaja;ostavljanje zavicaja;ostavljanje frendova i cura,mamica i tatica.Pjevaju se pjesme sirom radijskog etera,vec klasicnih cestitki i pozdrava,tipa rezem zile -ruke mi krvave.Narodnjaci do jaja..Dobro,shvacam ljude koji nisu nikada duze od tjedan dana izbivali iz svoje kuce,one koji su jos pupcanom vrpcom vezani za svoj dom.One koji na jedan staromodan nacin vide to sluzenje domovini,kao cin velikog nacionalnog zanosa,sluzbe.Ok.To je samo sest mjeseci jednog do sada nepoznatog okolisa na koji ces se prilagodit nakon tjedan dana.He,he a i malo tjelovjezbe nece skoditi.Treba malo popraviti plocice na prsima.
U Samoboru nije lose biti u vojsci.Tako kazu svi oni koji su tamo bili.Neke stvari moras pretrpiti iako mozda nisu po tvojoj volji, ali sve je to rock'n roll.Sta sam ja to sve ubacio u svoju torbu za sutra?Pa ubacih poziv za vojsku,vojnu knjizicu,osobne dokumente,nesto sitno love,grickalicu,cetkicu za zube,kalodont,pribor za brijanje,losion za poslije brijanja u hladnoj vodi,jos te neke sitne kozmetnicke drangulije,flaster,aspirine,kapsule protiv brze potrebe za wc-om,maramice,konac i igla,sat,lista telefonskih brojeva(i onaj od ministra obrane :-)))),rezervne znore,cetke za cipele,i jos neke sitnice....neda mi se vise nabrajati.Ok to je to.Prisega ce biti negdje oko 16-17.ozujka.Mozda tada i dodjem doma.Mirovic,Kisic,Plesko;pripremite tada sve neophodno da se tog vikenda nadjemo u "Teni".Staroj dobroj "Teni".Dado,valjda bus prezivel ove napade bolesti koji su te bacili u krevet.To ti je zato jer previse forsiras bildanje tijela:-)))Ja se nadam da cu prezivjet sve te buduce trbusnjake,sklekove i jogginge.Sram me uopce reci kolko ih napravim...vojna tajna!
Ajd idem ja sada mirno pogasiti racunalo,poslati ga na godisnji,prekriti bijelom plahtom,pa nek se strpi do mog slobodnog vikenda.A do onda:Vojnik Zec podnosi prijavak ! Voljno !
NAVRATITE ZA KOJI TJEDAN

Za jedno stanovito vrijeme necu biti u mogucnosti obnavljati ovu stranicu,nabacivati neke nove crtice i redke .Ide se u vojsku kao sto sam vec najavljivao.28.02 dan d.Samoborska vojarna,rod vojske-veza. Nije da mi se bas nesto specijalno ide ,ali moram odguliti tih sest mjeseci.Idem se toga konacno rijesiti da si kasnije mogu normalno planirati ostale stvari.Danas sam se osisao na najoskudniju frizuricu do sada.A reko da to obavim jos dok sam doma tako da nisam drzavi na trosku.Imaju oni tamo frizere,ali...bolje da si ja sredim friz jos dok sam doma.Neznam kad cu doci doma,vjerojatno negdje za tri-cetiri tjedna.Mozda onda bacim koji redak na ovom mjestu a do tada bili mi vi svi dragi citaci,znani i neznani,zdravi i pametni.Pozdrav.Navratite za koji tjedan.

Monday 25 February 2002

Drugi tjedan idem na odluzenje vojnog roka.Ja jos nisam bio u vojsci.Da,nisam.To nije razlog ovoj depri koja me drzi.Definitivno .Ne bojim se vojske.Barem cu se malo disciplinirati.U zadnje vrijeme imam osjecaj da sam dosta divlje zivio.Spavanje do kasno ,lijencarenje,nedrzavanje obecanja,promijene planova itd.Nisam jednostavno imao nikakvih obaveza.Sada zudim za obavezama ,da se ponovno na stari nacin galvaniziram i bacim iz pasivnog moda u aktivni.Peta brzina.Potrebna je aktivnost.Treba mi jogging,trbusnjaci,sklekovi,stretching svakojake vrste.Ugojio sam se par kila zadnjih dva mjeseca neaktivnosti.Vrijeme je da se krene.Zao mi je sto se prije nisam poceo pripremati za vojsku,u vidu jogginga i rastezanja svakog misica na tjelu,jer se bojim kad krene vojnicki dril da cu biti slabe kondicije,a onda mi ne gine upala misica i hrapa aspirina.a bit ce nekako.Snaci cu se ja.
CAJ UMJESTO KAVE

Zašto uopće pijemo čaj?
Na ovo pitanje odgovor bi bio filozofski ili odgovora uopće ne bi bilo jer se onda postavlja isto pitanje za mnoge druge ljudske aktivnosti. Primjerice, zašto pijemo kavu, zašto pušimo itd. Možda je običaj pijenja čaja samo kratki predah, možda dobar povod za razgovor, možda blagi stimulans za predstojeće napore, okrijepa protiv drijemeža ili sve to zajedno!? Tako je to negdje krenulo sve dok netko nije shvatio da čaj može imati i ljekovita svojstva za razliku od kave koja ta svojstva nema. Na dalekom Istoku primjerice, budistički svećenici piju zeleni čaj da bi ostali budni za vrijeme meditiranja. U vojsci Mongola, osobito jaki crni čaj navečer su pili stražari na posebno kritičnim mjestima. Jaki indijski čaj piju taksisti, policajci kao i pripadnici drugih zanimanja koji su vezani za noćna dežurstva. U Engleskoj i zemljama Comonweltha pijenje čaja je obred (afternoon tea) ili društveni običaj koji se nikada ne preskaće! čaj dakle, kao i kava služi za druženje, opuštanje jer djeluje blago stimulativno zbog sadržaja kofeina, teofilina i teobromina. Za razliku od kave, crni čaj sadrži upola manje kofeina (oko 40 mg) po šalici. čaj dakle, ne pijemo ni zbog vitamina ni minerala jer ih u čajevima naprosto nema! Nema tamo ni kalorija osim ako ne dodamo šečer kojim zaslađujemo gotov napitak. Ipak, valja spomenuti i jedan zanimljivi izuzetak; šalica gotovog crnog čaja sadrži fluorida dovoljno da sprijeći pojavu karijesa zuba!




HRENOVKE I KOBASICE

Proizvodi od mesa se razlikuju po sastavu i načinu proizvodnje. Hrenovke i kobasice su prekrile trgove i sveučilišne ulice. U restoranima i kampovima najčešći su odabir mladih. Dostupne su na plaži i u obiteljskoj kuhinji. Diskusije se vode o vrijednosti i kvalitetu, ali jedno je sigurno i ne može se osporiti - praktičnost i sveprihvaćenost takvih obroka.

Zbog vjerovanja kako su dijetnije, hrenovke često (ne)opravdano dobivaju prednost ispred kobasica. Kod mladih je vrlo popularan obrok s kobasicama i hrenovkama, koji se lako priprema. Za samce je gotovo izvrsno u vrelu vodu ubaciti par kobasica koje se nakon desetak minuta mogu konzumirati. Dobro je to vrijeme iskoristiti za pripremu zelenih salata. Da bismo pojasnili i izbjegli mogući nesporazum, dostavljamo energetske vrijednosti omiljenih proizvoda od mesa koje se tiču 100 g namirnice.


HRENOVKE (mješano meso) 320 kcal

HRENOVKE (pileće meso) 258 kcal

KOBASICA (prosjek) 400 kcal

KOBASICE ( mješano meso) 390 kcal

KOBASICE (svinjsko meso) 513 kcal


Spomenimo i senf! Omiljeni dodatak jelima koji se dobro naslanja na već spomenute proizvode od mesa, ima 75 kcal u 100 g proizvoda. Po jednom obroku je najčešće serviranje 10 g senfa, stoga se zasigurno može reći da vam neće ugroziti liniju. Ako okus dopunjavate majonezom, tada je potrebna gramska opreznost jer jedan gram majoneze daje energije približno kao 10 g senfa. Dakle u 100 g majoneze imamo 732 kcal!!! Povremeno su hrenovke i kobasice dobar izbor namirnica iz skupina meso, riba i zamjene. Povremeno.


Nedjelja je tako truli dan.Nekad uzivam u nedjeljama.Nekad ne.Drzi me neka depra.Neki kazu da sam totalna banana i da im to ide na zivce.Ha,nemogu se stalno smijesiti ko kreten.Dodje i meni zuta minuta.Jucer smo se nasli na malom domijenku.Nas sest.Ja mlitav ko nikada.Izvrijedjali me.Skoro da nisu imali volje doci do mene.Prijatelji stari gdje ste ! Ma dobro nije bilo bogzna sto.Domijenak,ne festa.Bit ce bolje.A kaj se tice organizacije? Bila je kao i moje raspolozenje.Mozda nije fer.Vjerovatno nije.Banana.Danas je kod mene neka vrsta klasicnog obiteljskog okupljanja.Nekad mi je to ok,nekad sam totalno ravnodusan na te stvari.Trenutno sam ravnodusan.Sve mi je ravno do ...Vec neceg,jel.Gledam kroz prozor.Neki jebeni oblak se priblizava mojem mjestascu.Mojem gnijezdu.Bit ce kise.Pa neka.I bolje.A mozda ce vjetar sve rastjerati.Vjerovatno hoce.Navecer cu pogledati finale u hokeju izmedju USA i Kanade.Bit ce luda tekma.Navijat cu,naravno za kanadjane.Zbog Janice sam jos uvijek sretan .Iako to ne pokazujem.Drago mi je zbog nje.Ogorcen sam samo na americke medije koji su sramotno slabo popratili Janicine uspijehe.Istu vecer kad je Janica osvojila zlato poslao sam najvecim americkim kucamaCBS,,NBC,CNN,ABC,nekim uglednim novinama i sportskim kanalima email u kojem sam prosvjedovao o losem pracenju Janice.Janice dolazi doma uskoro.Joj,bit ce histerije.Rastrgat ce ju.Svi zvani i nepozvani htjet ce se slikat s njom .Malo pretjeruje ta nacionalna histerija u vezi Janice.Tek se sada vidi u kakvom su ljudi bedu,da ih ovi uspijehi jedini jos drze na zivotu,i jos ih jedino takve stvari raduju.Svi su oni u banani ko i ja.Ha,bit ce valjda bolje,

Friday 22 February 2002

-?-?-?

Ne mogu bas pisat.Nisam dugo nista suvisloga napisao.Je li to lijenost?Djelomicno je lijenost. Danas nisam dobro.Dan je poceo odlicno ali sve je otislo k vragu kasno popodne.Jedan moj susjed ubio se ovog popodneva.Covjece,koja depra.Lose se osjecam.Znate onaj glupi osjecaj kad se pitate jedno jedino pitanje;zastoooo?Martina vise nema.Nitko nezna zasto je to ucinio.Znam da je bio nesto bolestan i da se nije dao doktoru ali ovo...Ne ,ne mogu vjerovati.U jednom proslom postu zafrkavao sam se na njegov racun,u onoj pricici oko smetlista. Tuzno je sve to.Nemam snage za duga pisanja i razglabanja. Idem sad...

Wednesday 20 February 2002

NIKADA VISE OVAKVA KOMBINACIJA(Navodno)

Sutra-srijeda , 20.02.2002, u 20h i 02min 02sek bit ce posljednja mogucnost da se te brojke tom logikom izravnavaju.Posljednje takvo izravnavanje vremena ,navodno je bilo 01.01.1001 u... kolko vec..Ali jeli tada bilo takvog racunanja vremena?Neznam.Na jednom forumu sam naletio na ovu informaciju koju je ostavio neki tip.Ah,umoran sam sada,pa mi se neda o tome mozgat.Valjda cu sutra uzivati u neponovljivosti vremenskog trenutka.Slozit cu si cedevitu u casu i pogledom uperenim u nebo nekoliko trenutak kontemplirati nad tim toliko bezznacajnim trenutkom kao sto je 20.02.2001,u 20h i 02min 02 sek kao i u 20h i 20min i 02sek.

Friday 15 February 2002

"OVO NIJE POLICAJAC"

Jucer me jedna prica sa zadnje strane Jutarnjeg lista oborila od smijeha.Puko sam.Neki bedak u SAD-u vikao je na policiju i pritom dezurnog redarstvenika nazvao svinjom.Odveli njega odmah na sud.Gotovo kao terorista.Na sudu je skruseno priznao krivnju i potvrdio da je pogrijesio.Zbog znakova kajanja taj 44-godisnjak nije osudjen na zatvor nego na dvosatno stajanje usred grad,oko podneva,uz 158-koligramsku svinju,uz natpis:"Ovo nije policajac".Ha ha ha ! Doticni je kaznu,koju mu je uzrekao sudac ocijenio primjerenom.Tomu gradu,smjestenom 50-tak kilometara istocno od Clevelanda,svinju je posudio farmer iz obliznjeg Perrya,a pokraj okrivljenika su prosle i njegova kci tinejdjerka i njezine prijateljice iz skole,dovikujuci mu:"Tako treba". U ha hah ha....Da puknes...

Thursday 14 February 2002

KAVA KOJA ZIVOT ZNACI

Tesko mi je ovih dana zivjeti bez mojeg omiljenog napitka.Kava je jutarnja realnost bez koje nema normalnog dana.Kad popijem kavu svi su mi horzonti otvoreni.To mi je valjda jedini ozbiljni porok.No,uvijek se drzim jednog pravila;broj dnevnih kava s mlijekom ne bi smio biti vise od dvije.U vecini slucajeva ipak se radi o jednoj dnevno.Ovih dana se pokusavam prilagodjavati zivotu bez ranojutarnjih kavica.Uskoro cu biti u vojsci i tamo nema kave na tacni.Moram se vec sada pripremati za taj sok.Kava je magican napitak.Povijest je zabiljezila fasciniranost mnogih ljudi tim napitkom.Veliki kavopija ,knjizevnik Honore de Balzac,o kavi je zapisao"...cim kava sidje u zeludac,nastaje sveopce kretanje.Ideje naviru,a sjecanja stizu..."Osobno volim kavu pripremljenu iz espresso aparata,uz toplo mlijeko.Turska kava je malo prejaka za moj ukus,ali to me ne sprecava u kafetisanju iste.Najbolje je piti kavu u drustvu,zavaljen u ugodnu sjedaljku i po mogucnosti dnevne novine.Ritual kakav prakticiram u "Prestigu",najcesce.Boza ili Boza uopce me ne trebaju pitati sta cu popiti kad tamo navratim.U 90% slucajeva to je kava s toplim mlijekom.Do prije nekoliko godina nisam imao pojma odakle potjece kava.Postoje razne legende o tome kako je otkrivena u Etiopiji.Jedna od najcescih legendi je da su,zapravo,koze otkrile kavu kad su nakon pase postale zabrinjavajuce zivahne.Najbolja sirova kava na svijetu danas se ubire u Jamajki.Ne postoji univerzalno pravilo kako se ona spravlja,ali zajednicko je da je potrebna kipuca voda.Dalje postoje razne varijacije.Talijanska tvrtka Lavazza krajem prosle godine lansirala je espresso aparat nazvan e-espresso-point koji ce se prikljucivati na internet.Aparat moze poslati e-mail poruku.Eto vraga.Moram zakapariti tu stvarcicu.

Wednesday 13 February 2002

MANU CHAO

U glavi mi stalno zuje pjesme mog omiljenog glazbenika.Manu Chao mi neda mira.Niste culi za njega?Preporucam.Covjek je rodjen u Francuskoj iz mjesanog braka Spanjolke i Francuza,sto je odredilo njegvo zanimanje za multikulturalnost.U posljednje vrijeme postao je glazbenik usko vezan uz antiglobalizacijski pokret.Njegovi tekstovi su drustveno angazirani.Sama glazba je vrlo zanimljiva mjesavina duba,latino ritmova,regeae glazbe.Do sada je izdao dva albuma.Prvi se zove "Clandestino" sto na spanjolskom znaci covjek bez putnih papira.Drugi album je "Proxima Estacion:Esperanza" iliti u prijevodu "Sljedeca stanica:nada"Na albumima pjeva na nekoliko jezika.U svakom slucaju na njega se moze fino naplesati i provesti,a slusajuci tekstove drustveno osvijestiti.Queen of the bongo !
OLIMPIJADA

Prokletstvo !.Ponovno je odgodjen zenski spust na Olimpijskim igrama.Vjetric prejako piri.Gospon Cosic se javlja svako malo i konstatira za mene tuzne vijesti.A spust je moja omiljena skijaska disciplina.Janica danas ne skija spust.Cuva se za kombinaciju.Mislim da ovdje nece ostvariti niti jednu medalju.Nije jos potpuno spremna.A mali Ivan Kostelic mogao bi napraviti sjajan rezultat u slalomu.Danas se ako treba kladim na njega da ce osvojiti zlato.Bas me zanima kako ce proci Nika Fleiss.Ona mi je tako simpaaa !Ima carobne oci.Citao sam njezin intervju nedavno.Ima problema sa samopouzdanjem.U glavi nije dovoljno cvrsta kao npr.Janica.Ubija ju cekanje prije starta bilo koje trke.Tu se prestrasi i zakoci.Nemoze se opustiti prije trke.Priznala je da ponekad pati od jace depresije.Ona je Samoborka.Sljedecih mjeseci ja cu boraviti na odsluzenju vojske bas u Samobora.Pa svijet je mali,mozda odemo negdje na kremsnite.
GOSPODAR PRSTENOVA

"Gospodar prstenova" zanrovski pripada tzv.macevima i vracevima.Dogadja se u izmisljenoj Medjuzemlji,napucenoj smrtnicima,vilenjacima,patuljcima,i zmajevima,a realisticki opisana bica iz maste bore se za opstanak vlastitog svijeta protiv nezamislivog Zla.Taj cudesan svijet ima cak svoje vlastite jezike.Tolkien ih je sam,kao jezikoslovac od struke,razradio u detalje,zajedno sa alfabetima."Vilinski"jezici kod Tolkiena uglavnom su zasnovani na velskom i finskom;revija mitskih bica preuzeta je iz engleske mitologije(srodne skandinavskoj i germanskoj)uz neke autorove inovacije poput "hobbita" i "entova".Za obozavatelje film je apsolutni "must".Za one druge jos jedna ljudska perverzija i opcinjenost u medijskom dobu punoj spektakla.Postoji li sredina?Za mene ne.Necu pogledati film,a mozda necu procitati niti knjigu.Ubijte me ali necu.Ja bi radje svog dragog Hansa Christiana Andersena i La Fontain-a.Sere mi se i na Harrya i Gospodara prstenova.Idem gledati Olimpijske igre. Janica,Janica,Janica i kravlji sir sa vrhnjem i spekom.

Saturday 9 February 2002

OSIJEK NASUPROT ZAGREBU

Kakva je razlika izmedju nacina zivljenja u Osijeku i Zagrebu?.O tome sam razgovarao s prijateljima i dosli smo do zakljucka da je nacin prezivljavanja vrlo slican ,ali nacin zivota prilicno razlicit.Razlika je u nacinu na koji ljudi idu u borbu za svoju buducnost.U Zagreb su ljudi dosli uspjeti.Tamo je strka,buka,stupanj stresa,zestine puno jaceg inteziteta nego u Osijeku,gotovo natjecateljskog karaktera.U Osijeku ljudi su opusteniji,prijateljski raspolozeni,i nece tako cesto koristiti taktiku gazenja preko drugih .Zivot leti mnogo sporije.Ljudi kolko tolko ostaju ljudi.Nije to samo tako u Osijeku.O njemu znam iz prve ruke pa sam njega usporedio s Zagrebom.Vjerojatno je slicno i s drugim manjim gradovima od nase metropole.Zagreb pati(ili mu je to prednost)od tipicnog ambijenta centra dogadjanja.Tamo se dolazi uspjeti.Ko jaci taj kvaci.Borba za egzistenciju je nemilosrdna.No,ima i on svojih cari.Definitivno ima.Ovo je samo moja gruba i vrlo opcenita usporedba ova dva grada.Naravno,ima ih milion. U svojoj nepristranosti nemogu ne spomenuti meni najcarobniji osjecki park,na potezu od Doma HV-a do centralne poste.Uvijek kad boravim u Osijeku ta pjesacka ruta je nezaobilazna.A sto reci za setaliste pokraj Drave?Carolija.Ma mogao bih ovako do sutra nabrajati osjecke neodoljivosti.Drugi tjedan cu biti tamo,barem dan- dva.Konacno mi je danas stigla obavijest da mogu doci po svoju diplomu na fakultet.Ah, jedva cekam.Zbog Osijeka naravno.
RADNA AKCIJA

Novi "zgodni" brojevi.411.000 nezaposlenih.Ovdje u Hrvatskoj.Najsvjezije statistike iz Zavoda za zaposljavanje.Stopa nezaposlenosti 23,1%. Lijepo.Divno.Prekrasno.Ove godine krecu veliki javni radovi.Klasika,gradjenje stanova i cesta.U normalnim uvjetima to bi imalo snazan utjecaj na zaposlenost.U Japanu su to radili godinama.No,ponekad to ne funkcionira.Iz Zavoda za zaposljavanje kazu da cemo za te radove ove godine morati uvoziti radnu snagu.Razlog-nedostatak gradjevinaca.Molim?Imamo mi njih,ali dobna struktura je iznad cetrdesete godine zivota ,u najvecoj mjeri.Poslodavci ce traziti mladju radnu snagu.Imamo problem.Prekvalifikacije teku sporo,pokretljivost radne snage unutar zemlje je slaba.I sto sad?Necemo smanjiti broj nezaposlenih tako skoro.A jos kada se prijave sve one neprijavljene domacice poradi dobivanja socijalnih naknada.Crna rupa.Je li sve bas tako crno?Nije.Uvedeno je puno vise discipline u gospodarstvu a jos nema neposrednih efekata na ljudski standard.Razmisljate o emigraciji?A kuda emigrirati?Njemacka je u recesiji i tamo je izborna godine,sto znaci da ce se ponajvise lomiti koplja oko njihove nezaposlenosti,sto automatski znaci ne-prevelika mogucnost za legalno zaposlenje stranog radnika,osim ako niste visokoobrazovan deficitaran kadar.U Austriju?Prilicno slicna situacija.SAD, Kanada?Predaleko,a kod njih isto nije blistavo.Pa gdje onda?Nema jednostavne definicije.Sve je to inividualna stvar.Ako imate nekog koji bi vas povukao negdje van,tim bolje.U protivnom ostajete gdje jeste i trazite priliku.Prilike se traze.One ne dolaze po nas.Moramo ih naci.Makar to znacilo prekvalifikaciju za gradjevinca.Zasto da ne?Vidio sam ljude koji su se godinama mucili na fakultetima da bi zavrsili na odlicno placenom poslu,sasvim razlicitim od svoje struke,i zaljubljeni su u svoj posao.Ne treba se bojati.Na sve se covjek navikne.Pa ako treba i na gradjenje djurdjevacke zaobilaznice,koja se gradi vec 6 godina,mic po mic.:-)

Tuesday 5 February 2002

IMA NESTO I U SMECU

Kakav je osjecaj kad vam netko prekapa po smecu koje ste odnjeli na odlagaliste otpada i pri tome taj netko je skoro pa vas susjed?Blentav osjecaj.Supalj.Kakva to radoznalost mora biti da se covjek motivira na prekapanje otpadaka tudjeg domacinstva?Sto je mislio da ce naci u tom smecu?Nije klosar i takva sirotinja da bi morao skupljati pileca krilca,stari kruh,neki drugi ustajali prehrambeni otpadak.Zacudilo me.Nedaleko od moje kuce nalazi se deponij za smece na koji onaj savjesniji dio mojih suseljana odlaze otpad.Voze svasta .Od starih auta,gradjevinskih otpadaka,djecjih pelena do obicnog kucanskog otpada.Nema sto nema.Pravi supermarket.Pri danasnjem povratku sa smetlista primjetio sam da jedan od mojih susjeda,s kojim sam inace da ne bi bilo zabune u dobrim odnosima,odlazi dritom na smetliste.Nesto mi nije dalo mira i ja sam ostao iz prikrajka promatrati kuda on to smjera.Nakon sto je malo pronjuskao i uvjerio se koja je svjeza hrpica smeca,netom pristigla,dao se u znanstveno-istrazivacki rad.Poput istrazitelja na mjestu zlocina vrlo obazrivo je prekretao smrdljivu gomilicu sasvim obicnog kucanskog otpada.Vlastitim rukama,dakako.Pomno je preokrenuo sve te prazne boce sprejeva,starih novina, kutiju za kekse,ustajalog voca i povrca,i ostalog otpada da bi mu napokon nesto zapelo za oko.Iz daljine nisam razabirao o cemu se radilo.S tim je bio sasvim zadovoljan pa je krenuo putem svog obliznjeg doma.Sto je to tako zanimljivoga nasao?Kad ga sretnem pitat cu ga.Siguran sam da ima dobro opravdanje.Ne bi on nesto mutio.Mozda se dogovorimo da sljedeci put stanem kod njegove kuce,pa da se covjek nemora ici muciti na odlagaliste.Dostava u kucu.Ne znam da li taj znanstveno-istrazivacki rad prakticira i dok drugi odlazu otpad na smecu.Mozda ga ja posebno inspiriram .Ne ljutim se na njega,ali taj tip voajerizma mi je cudan.Najteze sto mi se sada moze dogoditi je da pokrene glasine da tamanim kekse "Domacice" ko manijak.Moji omiljeni keksi.Ah, stara navada i porok.Kad bi znao takve podatke interpretirati mogao bi napraviti cijelokupnu analizu mojih potrosackih navika.Hej ,mozda to i nije tako losa ideja.Zamislite da se ja sada bacim na prekapanje i analizu semovackog smetlista.Pri tom,ajmo to hipotetski reci,zakljucim da se na smetlistu nalazi veca kolicina ambalaze od nekog keksa.Recimo 100 kutija "Domacica".Brzo to javim marketinskom odjelu tvornice "Kras" iz Zagreba,koji proizvodi doticni keks,te mu predlozim da postavi na temelju pomnih analiza potrosackih navika Selendracana, jumbo plakat negdje na suvisloj lokaciji u Selendri sa sloganom "Svi znaju da ih volite-Domacice kekse"Dobro,u tako slabo naseljenom mjestu ne bi bilo zanimljivo.Pa ajmo napravit na temelju otpadaka analizu potrosackih navika nekog veceg mjesta.Radno sposobne Rome,trenutno bezposlene,stavimo na platni spisak marketingasa.Moji prijatelji Romi ionako iz vlastitog zadovoljstva i potreba cesto posjecuju odlagalista.Ne bi se ni ja sramio da me zaposle u nekoj takvoj firmi.Moram ovaj tekst patentirati da mi neko ne mazne ideju.Mozda trebam susjedu biti zahvalan sto mi je dao ideju.Mozda zajedno osnujemo firmu.Postanemo partneri i kraljevi smetlista.Martin& Zec d.o.o