Monday 25 February 2002

HRENOVKE I KOBASICE

Proizvodi od mesa se razlikuju po sastavu i načinu proizvodnje. Hrenovke i kobasice su prekrile trgove i sveučilišne ulice. U restoranima i kampovima najčešći su odabir mladih. Dostupne su na plaži i u obiteljskoj kuhinji. Diskusije se vode o vrijednosti i kvalitetu, ali jedno je sigurno i ne može se osporiti - praktičnost i sveprihvaćenost takvih obroka.

Zbog vjerovanja kako su dijetnije, hrenovke često (ne)opravdano dobivaju prednost ispred kobasica. Kod mladih je vrlo popularan obrok s kobasicama i hrenovkama, koji se lako priprema. Za samce je gotovo izvrsno u vrelu vodu ubaciti par kobasica koje se nakon desetak minuta mogu konzumirati. Dobro je to vrijeme iskoristiti za pripremu zelenih salata. Da bismo pojasnili i izbjegli mogući nesporazum, dostavljamo energetske vrijednosti omiljenih proizvoda od mesa koje se tiču 100 g namirnice.


HRENOVKE (mješano meso) 320 kcal

HRENOVKE (pileće meso) 258 kcal

KOBASICA (prosjek) 400 kcal

KOBASICE ( mješano meso) 390 kcal

KOBASICE (svinjsko meso) 513 kcal


Spomenimo i senf! Omiljeni dodatak jelima koji se dobro naslanja na već spomenute proizvode od mesa, ima 75 kcal u 100 g proizvoda. Po jednom obroku je najčešće serviranje 10 g senfa, stoga se zasigurno može reći da vam neće ugroziti liniju. Ako okus dopunjavate majonezom, tada je potrebna gramska opreznost jer jedan gram majoneze daje energije približno kao 10 g senfa. Dakle u 100 g majoneze imamo 732 kcal!!! Povremeno su hrenovke i kobasice dobar izbor namirnica iz skupina meso, riba i zamjene. Povremeno.


No comments: