Wednesday 27 August 2003

SKALP BIZNIS

Postao sam svjestan cinjenica da u svijetu postoji nesto sto se zove TRZISTE LJUDSKE KOSE. Human Hair Marketplace. Ljudski skalpovi jos uvijek se dobro placaju. Venture Blog ima dobar clanak o tome gdje prenose i komentiraju clanak iz Wall Street Journala.
Ukratko, u Indiji se moze naci najjeftinija ljudska kosa. Veletrgovci ( oni koji kupuju na veliko )placaju od 45 do 75 dolara po pound mjeri ( neznam kolko je to u kilama ). Potom veletrgovci prodaju lasi ( kosu ) proizvodjacima kose (perike). Proizvodjaci onda prodaju u svijetu raznim distributerima.
Frizeri i razni modni stilisti onda kupuju takve proizvode za oko 1500 do 3000 dolara. Neznam koji obujam tocno. I nakraju, ta perika zavrsi na nekoj hollywoodskoj glavici ili u najgorem slucaju hrvatskom pjevacu Dusku Lokinu :-)).
Zanimljivo je zasto ti veletrgovci kupuju kosu bas u Indiji.
Kupuju ih od dobavljaca koji imaju troskovnu bazu = 0. Zasto ? Pa dobavljac kose je indijski hram Tirupati u koji svake godine dolaze milijuni hodocasnika da bi se poklonili Lord Vishnu. Ne samo poklonili nego izvrsili vazan vjerski ritual: sisanje kompletne kose na glavi. Nitko od hodocasnika ni nezna da je njihova kosa poslije preprodana. Najvjerojatnija destinacije te kose je SAD-e. Uvoz u SAD-u je 47 milijuna godisnje.

No comments: