Thursday, 7 August 2003

NE TREBA SE BOJATI NEWS READERA

Lista RSS ( news citaca, ne news grupa da se razmemo, nego news kanala neke web stranice) citaca namjenjih za windowse. Ovu kompilaciju linkova sam nedavno nasao. Ja posebno preporucam Feedreader.
Malo sam ovo komplicirano sazeo. A uopce nije komplicirano.
Da pojednostavim:
News( RSS) citac se moze besplatno skinuti i brzo instalirati u desktop te onda pomocu njega pratiti sto se novoga pojavljuje na nekoj web stranici. Takva web stranica mora imati mali narancasti gumbic na kojem pise XML, ili je bez slicice navedeno link koji se zove RSS 1.0, ili neka druga RSS verzija.
Na link se klikne desnim misom, copy shortcut te unese u za to predvidjeno mjesto u vasem news citacu i ...hopala..gotovo..od tog trena news citac prati koji se novi naslovi, linkovi pojavljuju na pretplacenoj stranici ( besplatna pretplata :-) i vama stedi vrijeme vaseg surfanja i trosenja ociju i zivaca.
Jednostavan primjer. Pratite stranicu BBC technology -ovo je rss feed za tu stranicu? Nema problema, oni imaju za tu web stranicu RSS feed koji onda gore navedenim nacinom unese se u news citac i otada nemorate svaki put preko favoritiesa osjecivati BBC-ijevu stranicu. Pratite stranicu Netplugged, HR glazbeni informacijski sajt ? Vise nemorate svaki put dolazi na taj sajt vec samo onda kad se na njoj pojavi neka vijest koja vas zanima i koju vidite da je sletjela u vas news citac . Koliko ja za sada znam, Netplugged je jedini HR sajt ( osim ovog mojeg bloga ) koji nudi RSS feed( narancasti gumbic sastrane na kojem pise XML ) na svojoj stranici.
Tu je oko tih termina jos dosta konfuzije oko hrvatskog prijevoda tih stvarcica. Na engleskom se za news citace zna reci da su news reader ili news aggregator. Za te male tekstualne datoteke koje na svojim stranica nude web stranice a u kojima su sadrzani podaci koje news readeri citaju , nazivaju RSS feed i to u raznim verzijama RSS 1.0, RSS 2.0, ili pak RDF. To su akronimi koji obicnom korisniku interneta i nisu bitni a trenutno se tu jos vodi neka bitka oko standarda pa ce se vidjeti u buducnosti tko ce prevladati.
I jos nesto; news citaci nisu tzv.desktop trackeri kakve znaju ponuditi pooneki informacijski sajtovi kao npr. Reuters. RSS je veliki uspjeh kojeg je izbacila tvrtka Dave Winera Userland- i da kazem tu zaraznu rijec,little killer app XML jezika i pocetak dugog puta sindiciranja , odnosno objedinjavanja sadrzaja interneta. Sirenje RSS je koincidiralo sa sirenjem blogosfere( online zajednice weblogova) .
Ljudi su uvidjeli da se sirenjem tisuce i tisuca weblogova vise nije moglo jednostavno pratiti sve one blogove koje covjeka zanimaju.
Da ne bi citatelj webloga stalno morao krstariti sa bloga na bloga, preko URL adresa, RSS ilit news citaci su se nasli kao lagani programcici koji covjeku omogucuju da vrlo brzo provjeri sto se novoga naslo na njihovim omiljenim blogovima pa onda da izaberu sto ih dosita zanima pa klikanjem na interesantan posto dosli bi na stranici nekog bloga.
Stedi vrijeme, kolicinu surfanja, zivce, oci, sve je brze nego inace. Tko kaze da su blogovi totalno beskorisni . Pomogli su sirenju RSS, odlicnog formata cije mogucnosti jos nisu potpuno primjenjene. I nazalost u hrvatskom cyberspace prostoru apsolutno ignorirane (kolko ja znam). U RH postoji nesto sto je slicno i korisno, Media Index koji kao sajt(web servis) generira naslove i kratke opisa hrvatskih informacijskih izvora. I to je nesto za pocetak. Moja osobna preporuka za news citace je FeedReader. Apsolutno treba skinuti ( mali besplatni programcic ).
Nakon toga vise nista nece biti isto. Jednom kad postavite svoje RSS kanale i kad naslovi i linkovi pocnu teci necete znati gdje vam je glava a gdje rep. Kao da ste u CNN kokpitu.Zato umjereno s tim i svrhovito. Informacijski junkies to sam ja !
" Paa, raam paam pa pa param paa pa. Bila je njezna kao suncem sjajnim obasjan cvijet i svi su gledali u nju......Tonka, nije mogla da se svladaaa... !" ( iz pjeme Tonka, autor M.Ban i Daleka Obala )

No comments: