Tuesday, 19 August 2003

HVAR

Drugi dio eksluzivne dopisnicke price. Jerry je posjetio grad Hvar....nastavak...u prosloj reportazi Jerry se nalazio u Starongradu na otoku Hvaru....


Kad san osjetija da bi bilo dobro napustit Starigrad i otic u Hvar to san normalno i napravija. Preporucan vožnju automobilom jer cesta i nije tako loša , da pace nova je. Cin uđete u grad Hvar odmah cete osjetit da je nekako sve nabiveno te cete pronac i zgrade sa stanovima ili apartmanima. Odmah se osjeti fobija grada - a to je nedostatak prostora. Kako grad slovi kao misto di morate u lito bit odmah cete osjetit gužvu, cut sve strane jezike među kojima ce dominirat ceški, njemacki i talijanski. Dosta je stranaca koji dolaze brodovima tj. jahtama privezani za rivu. Ne bi se preporucilo traženje smještaja na licu mjesta jer lako bi mogli ostat bez njega. Na brdu dominira srednjovjekovna tvrđava a grad se dici i time što je prvi u hrvata imao kazalište. Poznata je i oružarnica iz 17,stoljeća. Centar cini trg sa katedralom koja je ako sam dobro zapamtija iz 14 stoljeca. Ulice su normalno uske i pune trgovinica te kafica i restorana. Upravo na tom trgu održan je poznati party u stilu studija 54 koji je odmah podjelio sve na otoku. Al malomištanske cakule ostavimo po strani. A svi koji misle da ce ovde jeftino ljetovat grdno su se privarili.

Cijene su ajme majko i u biti minimalno 2 puta više od onih u Starigradu šta znaci da cete za kavu dat 12 kuna , kokakolu 20, pivo 25 i tako dalje. Ako se ohrabrite te pod parolom samo se jednom živi krenete u nocni provod ne moj te se zacditi ako vas u jutro bude bolila glava ne od alkohola ili buke već od minusa na racunu. Iako se može naci mjesta di se može po još donekle umjerenoj cijeni nešto popit ili pojest želite li biti in zaboravite cijene. Imate osjecaj da ste na mjestu gdje sve krene od 50 kuna pa naviše a konobar samo onako izvali cifru i ne razmišljajuci jel to toliko tj da li se slaže sa cijenikom. Ok ako bi se to ješ moglo prihvatiti jer idemo na zapad pa imamo cijene zapadne nece to bit ugođaj Ibice, Majorke ili Azurne obale. Nema ludih plaža sa svakakvim barovima, disko klubova koji su svakim danom puni do zore. Necete biti ugodno zavaljeni u neku ležaljku sa koktelom u ruci te spremno se dignuti i krenuti na ples kad vas pozove neka plavuša ili crnka te jutro docekati u plicaku neke plaže. Iako recimo da vas ta nabivena atmosfera povuce nakon nekoliko dana shvatite da je tu uglavnom sve isto a da ce vas to sve preskupo stajati. Al eto vi cete i ovo lito bit in i pricat da ste bili na Hvaru. A zna se da tamo dolaze glumci, pjevaci, bogataši pa i predsjednici.
No comments: