Friday 15 August 2003

JERRY U STAROM GRADU NA HVARU


EKSKLUZIVNO !!! JERRY, dobrovoljni dopisnik za ovaj moj blog sa hrvatskog juga. U svojoj prvoj dopisnickoj epizodi obisao je Stari grad na otoku Hvaru. Njegovi dojmovi, iskustva iz prve ruke...

Negdi pocetkom kolovoza krenen ja s hrpom turista i našeg svita prema Hvaru. Nakon nešto manje od dva sata pristanen u Starome Gradu kojega ovde niko ne zove tako vec svi govore ko da se piše Starigrad. Buduci da je luka negdi izvan grada triba još nekih pet minuta autom ili autobusom da stignete u to misto. Inace grad slovi za najstariji na jadranskoj obali i prvotno mu je ime bilo Faros.
Svi oni koji su ocekivali da ce naci na neki otok koji nema dodira sa civilizacijom grdno su se prevarili. Iako mozda sam grad broji negdi oko 2000 duša u njemu je sve šta bi vam trebalo da osjetite komfor kopna , pošta. banka, škola , restorani, trgovine. Klasicno malo misto koje ima svoj mir, svoja događanja i odma nanjuše da niste sa škoja. Svim pridošlicama koji tek dođu malo ce bit se teze sporazumit pogotovo sa starijim ljudima jer imaju neku svoju specificnu retoriku. U biti sve je puno pohrvacenih talijanskoh rici pa ce te svako malo cut - pasat, fermat, kontrat šta bi na hrvatskom glasilo proci, zaustavit se i sresti .
Ali kako je otok omiljeno odredište splicana osjetit ce te se kao kod kuce. Zato bi bilo bolje da ako zelite ne gledat sve gradske face i ne dolazite na ovaj otok jer ce te zasigurno nekog od njih naci tu. Ako i sve to mozda razumite onda ce vam za uho odma zapet da se slovo a cesto minja sa o pa teko niste u gradu nego grodu ili niste na Hvaru nego Hvoru ili popularno Foru .


Ako zelite malo sunca te se zazelite osuncati i okupati tad ce te napustit to malo misto i otici na jednu od obliznjih plaza koje su više manje dobro sredjene. Drzci se principa sve u jednom sve što zelite vidit od starina na jednom je mjestu. Najvrijedniji spomena zasigurno je Hektorovićev dvorac - Tvrdalj . Svim ekolozima za oko ce zapet park u centru grada koji je u nedavnom plimnom valu oštecen. Sta se tice nocnog zivota sve se odvija na rivi koja još nije dobila svoj konacni izgled jer, boze moj , kad se radi nego liti. Sam grad nalazi se u jednom zaljevu i pruza prekrasne zalaske sunca. Tako ako ste došli sa osobom svoga zivota uzivat ce te u idili mjesta. Ako se odlucite za galebarenje bilo bi dobro da znate bar malo engleskog ili talijanskog kako bi mogli komunicirat lakše sa strancima .
Zelite li avanturu za par dana tu cete bolje proci nego kod domacih. Inace nije to neka destinacija poput Kariba u kojoj bi bilo sve slobodno pa i ljubav s toga ne ocekujte previše. Smještaj ce vas stajat od 100- 120 kuna po danu u što je ukljuceno samo krevet i korištenje wc-a. Cijene su umjerene pa se vec i za 100 kuna mozete se zabavit ako krenete na formulu da pivo ili vino vam najbolje lezi. Mještani se uvjek pobrinu pa tako mozete naici na proslave raznih povoda, natjecanja u ribolovu, jedrenju ili tradicionalni mali i veliki maraton pa ako ste spremni plivat 16 km slobodno krenite.

U sljedecem dopisu ...USKORO > posjet gradu Hvaru


No comments: