Wednesday 4 February 2004

GOOGLATI SE UCI U SKOLI

Mislio sam da je do toga moralo doci prije ili kasnije. Na sveucilistu Washington u Seattle-u uci se kako koristiti Google trazilicu.
Jednom je Larry Page ( pokretac Googla ) rekao da se nada da ce taj dan uskoro doci.

Zar to nije logicno ?

Pretrazivanje weba preko interneta radnja je koja bi trebala biti dio inform. pismenosti. Samo sto je problem da ni uz svu korist Google pretrazivanja taj cin nikada nije bio tezi. Web je dosta zagadjeno mjesto i doista je tesko naci podatak sa web koji vam treba ODMAH I SAD i u POZELJNOM OBLIKU informacije.

Mogu ovi Google zanesenjaci i entuzijasti govoriti sebi u bradu sto zele ali jos smo daleko od humanocentricnog i relevantnog pretrazivanja mase internet dokumenata.
I uopce nije bitno hoce li to sutra biti Google trazilica, ili nesto trece . Bitno je da to nesto funkcionira i koristi masi ljudi. Tu su sentimenti suvisni.
E da, a Google misli ponuditi dionice u javnoj ponudi ove godine. Kako dobra godina i tajming da insajderi iskrcaju svoje opcije i prodaju dionice po cijenama koje nisu sanjali. A sto ce biti poslije toga ?
Za nekih tri godine ? To ni njih cini mi se nije briga.

Samo jedno mi pada na pamet; Google moguce nece uopce niti biti dominantno mjesto za pretrazivanjem neta u buducnosti. Inovacije tehnologije idu dalje. Kinezi , Indijci , Australci rade velike napore za jos boljim tehnologijama pretrazivanja neta tako da se ne bi olako kladio na Google kao buducnost...

Osim toga, mnogi misle o Google samo kao o web trazilici. Ali po meni je ona u isto vrijeme web aplikacija kao i marketinska kuca. Zbilja, marketinska kuca. Iako ne u klasicnom smislu.
Trenutno mi se cini da njihova najveca snaga lezi u brandingu ( sasvim prepoznatljiva su marka ), figuriraju kao "good not evil" korporacija u kojoj zeli raditi svaki geek, imaju sjajne partnerske odnose sa oglasivacima i webmasterima...Ali, je li to dovoljno za neku dugorocnu strategiju rasta prihoda jednom kad izadju na burzu ?

A one price o trzisnoj kapitalizaciji od 15 milijardi dolara mi se cine malo smijesnim ;) 15 milijardi cega ? Toploga zraka !

Super su mi ove ideje sa jednog indijskog bloga gdje se malo skicira i promislja kako bi trebalo izgraditi bolju trazilicu od Google. Pouka je da ne treba kopirati Google nego ga zaobici s novim idejama. Pa ako netko ima mozda zelje izgraditi prvu pravu HR trazilicu nek se nadahnjuje ovim idejama ( indijci imaju vrazje klikere;)
prvi dio, drugi dio, treci dio, cetvrti dio,

No comments: