Tuesday, 28 January 2003

ZAPISI IZ SELENDRE...


Bas je lijepa ova vecer. Prije nekoliko sati padala je kisa. Jaka kisa. Radje bi da je snijeg. Izgleda da ce mi se da zelja ispuniti za koji dan jer ce kazu krajem tjedna zahladiti i zabijeliti na okolnim brijegovima. A onda bi mi bilo vrijeme...da konacno uzmem skije i torbu sa termosicom caja i rezervnom podkosuljom i krenem na moje omiljene brijegove . Problem je sto se nisam dobro pripremio za skijanje ove zime. Nisam nabavio nove pancerice ( skijaske cipele za neupucene). A bit ce problema i sa stapovima. Nemam stapova. Tu ce uletjeti neko posudjivanje.
Gledam ove godine i nevjerujem ocima. Izgleda da je skijanje u Hrvatskoj postala prava pomodnost. Hrvati hrle u okolne zemlje i skijalista te tamo trose grdne pare. Mnogi od njih su snobovi i nikada nisu stali na skije ali eto sada kad imaju malo viska love pa odlucili oni nauciti. I pokazati , naravno , svojim susjedima da su bili na skijanju.
Ja nejdem na pomodna skijalista niti uredjene staze. Ja sam off road skijas. Divljina. Neuredjene staze. Sam ili sa drustvom pravi se staza za spust. Pravi spust. Ne onaj na kojem se covjek spusta pola sata. Mislim na kratke, ostre i strme staze. Takvih ima u mojoj okolici. To je pravi uzitak.
Spomenuti cu samo, iako ta imena nista nikome nece znaciti, Kurtin jarek , Lipice, Generalski breg Opcinsko, Radicev breg, Majorine. Legendarne staze u mom mjestu. Samo da znaju ovi iz okolnih mjesta za te dragulje avanturizma nahrupili bi u velikom broju.

No comments: