Friday 7 March 2003

ISTRAZUJEM...


Nekoliko linkova za razmisljanje. Ima puno citanja ali sve ovo sto se danas gleda na vijestima oko iracke krize biti ce puno lakse pratiti.
Cijeli kontekst je upravo frapantan. Jeziv.
Sto je to Pax Americana ? Neka konspiracija mozda. Ma dajte. Nemojte biti paranoicni. Jok. To je otvorena zacrtana strategija SAD-a za sljedecu dekadu, ukratko receno znaci da je americka vojna, ekonomska, politicka prevlast i dominacija dobra za cijeli svijet i za odrzavanje mira u svijetu u ovom stoljecu. Pokusajte na Google utipkati Pax Americana. To nije frazetina koju treba olako primiti iako mi je dosada apsolutno promaknula.
Project for the New American Century . U prijevodu Projekt za Novo Americko Stoljece je think tank, institut i web stranica na kojoj se objavljuju razmisljanja neokonzervativnih mislilaca i stratega o vanjskoj , obrambenoj i sigurnosnoj politici SAD-a,. Oni su danas redom clanovi Bushove adminstracije.
Mnogi pocetni dokumenti nastali su u rujnu 2000. kada su oni jos bili civili pa su tada mogli bez diplomatskog rjecnika zacrtati Nacionalnu Strategiju SAD-a.
Zaprepascujuce je koliko se tih smjernica potvrdilo u praksi kroz djelovanje Busheve admninistracije. Tako npr. SAD se povukao iz antibalistickog programa, namjerava izgraditi proturaketni stit ( politika Star Wars ), kao sto je predvidjeno i dinamika vojnog proracuna je povecana na tocno 3.8 posto GDP bas kao sto je zacratano jos 2000, ukinuta je proizvodnja Crusader artiljerijskog sustava, predvidja se proizvodnja malih nuklearnih bojevih glava tzv.Robust Nuclear Penetrator , namjeravaju domino efektima rusiti cjelokupni politicki balans Bliskog Istoka.
U Indiji vec neko vrijeme analiziraju i seciraju upravo tu proklamiranu politiku i koriste se istim referencama iz gore navedenih materijala i ne mogu se nacuditi kako zapravo ti americki krugovi imaju za cilj nisaniti i na svoje sadasnje prijatelje rezim Saudijske Arabije.
U cjelokupnom kontekstu potrebno je spomenuti iz rujna 2000 jos jedan znacajan dokument: Rebuilding America's Defence.

No comments: