Monday 24 March 2003

ISTRAZUJEM...


Kako i gdje pratiti ratna zbivanja u Iraku ? Izbor je u danasnje vrijeme velik. Ja cu se ovdje ograniciti samo na izvore koje mozete pratiti na netu.
Izbor je doista velik. Razmisljajuci o tome pokusao sam napraviti kompilaciju najsveobuhvatinijih izvora informacija koji bi mogli , kao miks, biti koristeni kao relevantan izvor informacija.
Ali, prvo, rat je kaos, rat je svinjarija i kao rezultat svega toga poznato je ... U ratu je prva zrtva istina.
Stoga, nikad nije moguce doci do kompletne istine. Sada smo u magli rata. Ali ipak postoje nacini na koje se mozemo oduprijeti dezinformacijama rata. Moj recept: strpljivost, visestruka provjera informacija, price iz pozadine, poznavanje kako funkcionira sustav «iznutra», dosadasnja iskustva, plus logicko razmisljanje i analiza distribucije.
Evo mojih favorita:
Newsnow.com je informacijski portal koji svakih pet minuta osvjezava naslove iz vise od 7000 novinskih, agencijskih, portalskih, publikacijskih naslovnica. Tu jednostavno dobivate instant- informaciju s kojom mozete poceti « kopati « dalje.
Na Google news mozete efikasno pretrazivati novinske izvore uz pomoc kljucnih rijeci.
Od novina dobro novinarstvo moze se naci na njemackom online magazinu « Spiegel «, te od americkih medija koliko-toliko liberalan dnevnik New York Times.
Kako bi dobili uvid u price iz pozadine i selekciju nekih vijesti koje u ovim ratnim propagandistickim tesko dobiti, odite na whatreallyhappened.com, ili na hrvaski sto se zaista dogodilo. Zatrpat ce vas more informacije na koje nikad niste ni mislili da postoje ili vas navesti da razmisljate malo bistrije o svemu. He, he.
BBC-jev portal, bez obzira na sve, dobar je izvor informacija sa bezbroj cinjenica o ratnim zbivanjima, interaktivnim mapama, vojnim cinjenicama, analizama.
U ovo kaoticno vrijeme kada je tesko dobiti prave informacije s terena o ratu u Iraku, Aeronautics.ru( ako se stranica rusi i ne uspijete ju dobiti preko ovog linka odite na google trazilicu sa kljucnim rijecima venik+aeronautics pa kliknite na prvu izlistanu stranicu pod naslovom Venik's Aviation), je izuzetno dobra stranica gdje mozete iz dana u dan pratiti briljantne analize bivsih ruskih obavjestajnih i vojnih casnika te novinara, koji imaju na raspolaganju informacije sa spijunskih satelita, od kadrova insidera ruskog sigurnosnog miljea, te cak i presretanje americkih komunikacija za vrijeme operacije.
Eto, sto jos spomenuti ? Da, pitate se a sto sa Hrvatskim izvorima. Ja mislim da najbolju ulogu informiranja na hrvatskom jeziku odigrava portal monitor.hr.
Skoro zaboravih na Marija Profacu, nezavisnog hrvatskog novinara koji ima vlastiti informacijski portal sa mnogo korisnih pozadinskih prica i tema koje vam mogu dati bolju sliku u kakvom svijetu mi danas zivimo.
Moje misljenje je da su vam navedeni linkovi u djungli informacija sasvim dovoljni za pracenje ratnih zbivanja, i zelimo si svi skupa da ovo ludilo i gluparanje sto prije prestane. Rat je sranje, pogotovo kad ga vode majmuni i pijevci. Mislim, cast majmunima i pijevcima kao zivotinjama, ali znate na kaj mislim...ne ?

No comments: