Saturday 6 July 2002

ČAPALIJA MAJSTORE S MORA…..!!!!!!!!!!!!


Neki dan mi se javio trogiranin Čapalija. »Ratni drug» iz samoborskih vojničkih dana. Nakon prva tri mjeseca samoborskog drila, dobio je krajem svibnja prekomandu u Split. Žive i rade u nekim barakam. Kaže da im nije loše. S njim je navodno i Ninčević Toni te Sablić Ivan. Dvoje Splićana iz našeg tadašnjeg voda, čuvenijeg pod kraticom 2-1-5.
Na čelu sa poručnikom Šarićem, narednikom Galetićom, te poručnikom Gegićem.
Jerry alias Čapalija alias Fani poslao mi je neki dan poruku da je posjetio stranicu, ali da se nije uspio upisati u knjigu gostiju. Probaj ponovo. Navali.
Pohvalio je moje esejističko baktanje sa bespućima preživljavanja naših ročničkih života.
Nama nije imao tko objasniti neke cake i finese vojske i svega što ide s tim. A najčešće vojničke priče idu ruku pod ruku sa lovačkim i vojničkim pričama. Mladi vojnik ćesto mora slušati razne pričice o tome kakva je vojska. Mnogo je tu tabua i predrasuda. Ja se samo nadam da je neki budući vojnik samoborske vojarne dobio barem neki dojam , uvid u grubi obris vojničke svakodnevnice.
Ako ništa drugo meni ostaje jedna ugodna kronika našeg boravka i opis dojmova tamošnjeg asketskog života kao jedna prolazna epizoda, ali puna sjećanja. Još i sad s sjećam večernje prozivke na hodniku kad službujući viče prezime a ti se javljaš sa «Nazočan».
CESAREC,ČAPALIJA……NINČEVIĆ…Pooonoooviii zbog voojnika Ninčevića……..NAAZOČAAN !!….SABLIĆ…HRIBERŠEK….KUNIĆ….KUPINA.
«IMATE PET MINUTA ZA OBAVITI NUŽDU I HIGIJENU,A ONDA NIKOGA NEĆU VIDJETI NA HODNIKU, REDARI NA SVOJE DUŽNOSTI !!!!» citat vrlog i nadobudnog razvodnika ili staroga vojnika.
Pozdrav radio relejcima u Splitu.

No comments: