Wednesday 2 July 2003

HOWARD DEAN- PREDSJEDNIK PLANETA

Zapamtite ovo ime : HOWARD DEAN. Jedan od kandidata za predsjednicku nominaciju demokratske stranke u SAD-u. Zasto je to vazno ?
Svakome gradjanu na ovom svijetu trebalo bi biti drago da se nasao fakin koji pokusava trenutno dominantu svjetsku silu vratiti sa povampirenog puta.
Daleki , teski i neizvjestan put je do toga. Moje misljenje je da je neostvariv. Ali zasto je to vazno ? Gospon Howard Dean mijenja prirodu američke predizborne kampanje.
Novac ? Vrlo vazan faktor uopce za dobivanje demokratske predsjednicke nominacije . Tocka. Politicka prostitucija - jer sustav jos uvijek tako djeluje. Ali...Tko donira novac tom fakinu ?
Obicni ljudi koji se organiziraju koristenjem interneta, weblogova, emaila, i drugih tehnoloskih novotarija. Njegovi donatori nisu debeloguze kompanije , lokalni tajkuni, - stupovi za prikupljanje politickih donacija u staromodnom politickom sustavu SAD-a.
I znate sto ? Bomba ! Howard Dean, guverner iz Vermonta trenutna politicka bomba u Washingtonu. Demokratska stranka ciji je on clan- jednostavno je zatecena. Niti jedan demokratski kandidat nije uspio prikupiti toliko donacija. Senatori Joe Libberman, Joe Kerry. Jok ! Glavna je tema svih politickih rasprava- Dean.
Za sedam mjesec su tzv. primarni izbori na kojima ce se izabrati kandidati republikanske i demokratske stranke za predsjednicku nominaciju.
Biti ce zanimljivo kako ce se stvari dalje razvijati iako je u konacnici sumnjam da ce na pravim izborima za predsjednika SAD-a u 2004, Howard Dean uci u Bijelu kucu.
Ali ovo je nesto novo. Totalni luzer, neukalupljen u poznate politicke sheme, sada koristi moc ( izraslu na nezadovoljstvu sadasnjim predsjednikom koji laze i manipulira ) koristenjem tzv grassroots tehnika pomocu novijeg medija ( interneta). Adina Levin, americka blogerica, dobro je primjetila jednu stvar; ona kaze da je Roosvelt prvi koji je u svoju predsjednicku kampanju uveo moc novina, da je Kennedy bio prvi koji je nesto slicno uspio sa televizijom , te konacno Dean koji svoju kandidaturu gradi na medijskoj moci interneta( koji ulazi u zrelu fazu ), iako je cijela stvar jos daleko od konacnog zakljucka.

Za dublji ulazak u ovu materiju evo referenci:


Howard Dean - kampanjski weblog:
http://www.blogforamerica.com/

sluzbena stranica za kandidaturu:
http://www.deanforamerica.com/

New York Times objasnjava zasto je Howard Dean nesto novo u SAD-u:http://www.nytimes.com/2003/06/30/national/30DEAN.html

The Note magazin, kuce ABC objasnjava novu politicku realnost:
http://abcnews.go.com/sections/politics/TheNote/TheNote.html

Nova agitacijska strategija
http://www.deanforamerica.com/meetup

Martin Sheen daje potporu Howardu Deanu:
http://blog.deanforamerica.com/archives/000504.html#more


No comments: